Izaberite stranicu

Празник Свете равноапостолне Марије Магдалине, мироносице – прослављен је литургијски у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је протојереј ставрофор Драган Станишић уз саслужење ђакона Луке Павићевића, док је за певницом појала попадија Душка Станишић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке верном народу обратио се началствујући свештенослужитељ Драган Станишић, чију беседу преносимо интегрално:

“У име Оца и Сина и Светога Духа, Амин !

Ево Благе Марије, спомен празника којег имамо данас овдје у Цркви, у свему свијету. Тим поводом читамо Јевнђеље, имамо пред очима слику, како је Марија Магдалина коју зовемо Блага Марија, тражила Господа који је већ био распет и погребен и положен у гробу и како је видјела два анђела, који су је питали: Кога тражиш ? А она каже: Господа, не знам гдје су Га однијели.

Видите, драга браћо и сестре, како сваки човјек који је настао на овој земљи чезне и тражи и жали и пати за оним кога воли.

Кроз Благу Марију исказана је сва судба човјекова, како је имајући љубав, човјек – ма шта се десило, и сама смрт – чезне, тежи ка ономе кога је волио. А Марија је заиста вољела Христа и читаво вријеме док је Господ био на земљи, она му је служила, свим имањем својим. И зато Црква Божија, врши спомен ове светитељке коју зовемо и равноапостолна јер она је прва јавила, објавила вијест о Христовом устајању из Гроба и јављању Христовом њој. Тако и са овим јављањем Христа Благој Марији, како је ми зовемо у народу, почиње нова ера, ера хришћанства, Христова ера, гдје се та васкршња радост шири кроз све вјекове и поима и прима и радује све оне који вјерују у Христа Господа.

Нека би Бог дао, да и ми имамо ту чежњу, ту љубав Благе Марије, да имамо такву благу душу и да сав живот свој учинимо подобним Христу Господу и да имамо ту радост коју су имали апостоли када су познали како је Господ устао из Гроба и како је увијек присутан у све вјекове међу нама и како и ми сами вјерујући у Христа, устаћемо у своје вријеме из гробова и прославити Христа Господа и имати све оно што је Бог уготовио онима који Га љубе.

Амин Боже дај!“

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This