Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру, 3. августа 2008. године 

У име Оца, и Сина и Светога Духа. Ријеч је Господња, драга браћо и сестре, која гласи: ,,Пустите дјецу да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско.” Oно што је Господ рекао, то је светиња, то је чиста и права истина, истина живота. Јер Господ је Онај који је зналац свега што постоји и који је зналац људских срца. Он је Тај који зна ко су они који су Њему најсроднији, ко су Њему наближи и који су најчистији и најспремнији да прихвате Њега и Његову ријеч, Његову благодат и да буду становници Царства небескога. На дјеци и одојчадима, каже пророк, ,,Господ је Себи сатворио хвалу и славу.” Нико тако дивно не прославља Господо, тако чисто и невино, као што то чине дјеца.

Једно од такве дјеце био је велики законодавац Божији, пророк Мојсије, кога су хтјели Египћани да убију и кога је његова мајка сакрила поред ријеке Нила, да би царска ћерка нашла његову колијевку, као што је и нашла. И тај Мојсије, нађен поред ријеке Нила, он је узрастао у страху Божијем и постао је вођа изабраног Божијег народа, законодавац, који се удостојио да види Господа, да види анђела Божијег у купини, која је горела и која није сагорјевала и која је била симбол Пресвете Богородице. Удостојио се да добије Десет Божијих заповјести на Гори синајској. Такво дијете је био и пророк Самуило, који је такође испрошен молитвом од Господа, преко мајке његове Ане, која је вапила, молећи Господа да јој подари чедо. И Господ ју је удостојио тога чеда. И Самуило је био поред првосвештеника, а Господ се није јавио првосвештенику, него маломе Самуилу. Три пута му се јавио, и на крају, када му је Самуило рекао као дијете, научен од првосвештеника: ,,Говори Господе, слуша слуга Твој”, онда му је Господ открио тајну. Открио му је велику истину о изабраном Божијем народу, о царству тога изабраног народа, о цару који ће доћи и кроз кога је било предуказање цара Христа, Бога нашега.

Такво дијете био је и Свети Јован Крститељ и Претеча, који не само што је када се родио и када је одрастао, прослављао име Божије и био Претеча Христовог доласка у овај свијет, проповједајући Га својом ријечју и своји дјелима, него је и још у утроби матере своје, заиграо, као што каже Свети јеванђелист: ,,Заигра дијете у утроби материној.” И мајка је проговорила, благодарећи Богу што ју је удостојио да види ону која ће родити Христа Бога нашега. Није говорила она, него је говорило дијете из њене утробе, Свети Јован Крститељ и Претеча. Такво дијете чудесно је била и Пресвјета Дјева, која је ушла у светињу над светињама као дијете и ми празнујемо празник Ваведења њеног, уласка у светиња над светињама, гдје је само имао право једанпут годишње да улази првосвештеник. Ушла је Пресвјета Дјева, у светињу над светињама, јер је она била припремљена да прими у своју утробу јединога Светога, Христа Бога нашега, и да Га роди и изњедри. Да изњедри најљепшега између синова људских, са чијих усана тече благодат Божија, као што је прорицао у древна времена пророк о Њему.

И не само што је Господ благословио дјецу и преко дјеце задобио Себи хвалу и славу, него је и сам Господ постао дијете младо, предвјечни Бог као што каже свети пјесник. Сам Бог је удостојио дјечију природу, да је прими на Себе и кроз њу људску природу. Није постао цар, није постао владар, господар неки на земљи, него је постао дијете. И као дијете одрастао, као дијете улазио у храм Божији, да чита Свету књигу Божију и света пророштва Божија. Књигу пророка Исаије. Он који је освештао Својим дјетињством свеукупно људско дјетињство, Господ наш и који је заиста, као дијете младо, предвјечни Бог, потврдио да само они који су Њему сродни, као предвјечном Богу и дјетету младом, да они улазе у Царство небеско, а на првом мјесту управо су то дјеца. Зато је Он и рекао: ,,Пустите дјецу да долазе к мени, јер таквих је Царство небеско.” Eво, и ми данас овдје, у овоме светом храму, имамо радост да су се дјеца наше Митрополије, наше Цркве и наше Црне Горе, сабрали око ћивота Светога Петра Цетињскога. А ћивот Светога Петра Цетињскога није ништа друго него свједочанство истинитости ових ријечи, коју је Господ изрекао: ,,Пустите дјецу да долазе к мени.” Јер Свети Петар је најљепше дијете које је изњедрила Црна Гора.

Он је као дијете, попут вас дјецо, која сте се овдје сабрали, дошао овдје, у Цетињски манастир, било му је дванаест година када је дошао у Цетињски манастир. И овдје, поред светиње, научио се мудрости Божијој. Упио је у себе закон Божији, срео се са Господом, са дјететом, малим, предвјечним Богом, Христом Богом нашим. И овдје је одрастао и стасао и постао наш законодавац, мудрац, носилац Божије истине и свједок и за живота и послије смрти, као што је то прије њега његов учитељ, велики просветитељ рода нашега, Свети Сава, такође као дијете, примио Господа, васпитавао се у страху Божијем и мудрости у Светој Гори и постао најљепше дијете које је наш род изњедрио, заједно са Светим Петром Цетињским. И ево данас, наша дјеца овдје, поред ћивота Светог Петра, поред руке Светог Јована Крститеља, рекосмо да је и он оно дијете које је благословило Бога из утробе матере његове.

Ево се сабрали, дјецо, да и ми заједно са пророком Мојсијем, заједно са пророком Самуилом, заједно са Светим Јованом Крститељем и Претечом, заједно са Пресвјетом Дјевом Богородицом, заједно са Светим Савом, са Светим оцем нашим Петром Цетињским и другом, дивном дјецом Божијом, која су ушла у Царство небеско, да и ви заједно са свима њима и нама прославите Господа. И да се овдје учите мудрости Божијој, јер ви се већ и учите, учећи вјеронауку при својим храмовима, учећи се страху Божијем и мудрости Божијој, васпитавајући се од своје младости, васпитавајући се законом Божијим и учећи се како и на који начин треба да живимо у овом свијету, како треба Богу да служимо.

Нека би Господ благословио овај сабор наше дјеце, који је наставак оног сабора који траје вијековима, и на оном мјесту и широм свијета. И нека би Господ и вас, дјецо Божија, данас сабрана овдје код ћивота Светога Петра, код руке Светога Јована Крститеља, благословио и мудрошћу просветио и знањем Својим обасјао и Својом истином испунио, да би заиста, и на вама и на свима нама се Господ прославио, као што се Господ прославио и у овој дјеци коју поменусмо, и да би се и на вама потврдила она ријеч Господња: ,,Пустите дјецу да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско.”

Нека је благословен Господ, предвјечни Бог, дијете младо, што је нашу дјецу сабрао овдје данас да Бога једним срцем и једним устима прославимо, да прославимо Оца, и Сина и Духа Светога, Бога нашега, коме нека је слава и хвала у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

Pin It on Pinterest

Share This