Izaberite stranicu

Учесници 10. Општег црквеног сабрања о социјалној служби Руске православне цркве предложили су план за постепено ибацивања абортуса из система обавезног здравственог осигурања.

Сабрање је одржано од 13. до 15. маја 2021, уз учешће представника 165 епархија из целе Русије и иностранства, сестара и свештенства из филијалних манастира Сестара милосрдница, начелника православних социјалних пројеката и социјалних радника. Коначни документ форума одобрио је Његова светост Патријарх Кирил и објавио недавно.

„Узимајући у обзир немачко искуство, где се побачај обавља на терет осигурања само када постоје социјални или медицински разлози или због крајњег сиромаштва жене“, наводи се у документу, и „предлаже се разматрање могућности поступне забране побачаја на захтев жене на рачун здравственог система – у почетку, по узору на Немачку, за жене са приходима изнад границе сиромаштва, а затим за све случајеве када жена захтева абортус због нежељене трудноће. “

Учесници су такође предложили забрану лекарима и медицинским радницима да самоиницијативно предлажу жени да абортира.

Конгрес је такође предложио да се усвоји савезни закон којим би се прописало ултразвучно снимање и ослушкивање откуцаја срца беба код жена које су изразиле жељу да абортирају као и обавезно саветовање.

У Немачкој, где постоји обавезно саветовање, побачаја је знатно мање него у другим европским земљама у којима не постоји обавезно саветовање, објаснила је Марија Студеникина, начелница Одељења за породицу, материнство и детињство Синодског одељења за добротворног друштва.

Конгрес је такође предложио да влада једнократно исплати жене када уђу у дванаесту недељу трудноће, након чега би законом био забрањен абортус на захтев и да по отпусту из породилишта добију пакет са неопходним стварима.

Документ садржи и низ предлога који се односе на подршку многочланим породицама, као што је сразмерно повећање износа месечне новчане помоћи према броју деце.

Главна тема Конгреса била је сумирање резултата социјалне службе Цркве у протеклих 30 година и одређивање смерница даљи рад у овој области.

Извор: Orthodox Christian

(са енглеског превела сања Симић де Граф, проф)

 

Pin It on Pinterest

Share This