Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Горњем манастиру Острог, 30. јула 2012.

,,Што је рођено од тијела, тијело је, а што је рођено од духа, дух је.” ,,Joван је крштавао водом, а ви ћете се крстити водом и Духом Светим.” Духом вјечним и животворним. И крштавајући се Духом Светим, по ријечи Господњој, постаћете вјечна и бесмртна бића. То је оно што нам је речено у Светом јеванђељу, и то је оно што се остварило и нашем Павлу, новокрштеноме и новомиропомазаноме. На њему се остварила та велика, света истина, Христова истина, призив Христов и благослов да се крштавају сви народи у име Оца, и Сина и Духа Светога и да творимо оно што је Бог заповједио, уз Христово обећање да ће Он остати са нама у све дане до свршетка свијета и вијека.

Новопосвећени и новокрштени наш Павле, он је рођен благословом Патријарха Павла. Док је Патријарх Павле био у болници, у Београду, онда овдје присутна његова мајка, отишла тамо, молећи се шутљиво и плачући поред одра Патријарховог да јој Бог подари чедо. Колико сам чуо, петнаест година нијесу имали дијете и није она ни тражила изгледа ништа, али је Павле схватио и Господ је схватио, и тим благословом, ево данас ми овдје крштавамо Павла који је с правом добио име светога оца нашега, блаженог спомена, Патријарха Павла. Остварило се велико чудо Божије. Чудеса Божија која се непрекидно догађају, па и овдје у овој великој светињи острошкој и свуда, на сваком мјесту гдје се призива име Господње и гдје душе просвјећене Духом Светим вапију за вјечним животом, јер Крштење и јесте задобијање вјечнога живота. Рођењем ми добијамо овај тјелесни, пролазни живот. Обликује се наше тијело у утроби материној и добијамо онај дах живота којим је Бог задахнуо првога човјека и којим задахњује свако новорођено биће.

Али, оно што се прима у тајни Крштења, то није само обични дах живота и није само обично рођење, него је управо рођење Духом Светим, вјечним, непролазним. Тако да, онај који се рађа у тајни Крштења, он постаје вјечно биће, непролазно биће. Добија дар божански, вјечнога живота, а то управо и јесте и смисао Цркве Божије, смисао Крштења и запечаћења Духом Светим, као што смо запечатили Павла. Печат дара Духа Светога. Запечаћен печатом вјечним и непролазним, просвјећен свјетлошћу богопознања, истине и познања свих тајни људскога живота, задобијања Духа Светога животворнога. Онога Духа који је сишао на Христове ученике на Духовдан, онога Духа који је остао и који носи Црква у својим њедрима, у својој души, и којим задахњује и запечаћује сваког човјека који долази у овај свијет. Свједоци тога су свети Божији људи, свједок тога је и Свети отац наш Василије, који је такође запечаћен Духом Светим, који је живио сагласно вољи Божијој и примио у себе врлине Христове.

Зато је управо и његово тијело остало нетрулежно, зато кроз њега Дух Свети чудотвори кроз вијекове, као што чудотвори и кроз друге Божије угоднике, као што чудотвори и кроз великомученицу Марину, Огњену Марију, коју ми данас овдје прослављамо, и не само овдје, него и свуда у свијету. Та велика и света Божија душа, која је испуњена огњем Христове вјере, која је испуњена огњем Духа Светога и која је успјела да савлада демонску силу и да се одупре онима који су је мучили и да се покаже побједитељком, носећи голготски Христов крст, прославивши својим страдањем, својим мучеништвом, својим подвигом прославивши Господа. И оставши, ево, запамћена кроз вијекова као велика и света Божија угодница, подвижница, мученица, Христу сараспета, која, заједно са свима светима, живи са Господом у Божијем царству. Оном царству Божијем које је дошло Христовим доласком у овај свијет, које се уселило у нас Духом Светим животворним и усељују се нарочито у оне који примају печат дара Духа Светога.

Нека би молитвама Светог оца нашега Василија, сасуда благодати Божије, великомученице Марине, Огњене Марије и Светога апостола народа Павла и светога оца нашега Павла, новога просветитеља српскога, Господ и нас обдарио тим животворним Духом, да би се ми Њиме чувани и Њиме живећи заиста, удостојили вјечнога царства Божијега, у њедрима Христа Бога нашега, коме нека је слава и хвала у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

Pin It on Pinterest

Share This