Izaberite stranicu

60. годишњица у рукоположења у ђаконски чин васељенског Патријарха Вартоломеја, обележиће се 13. августа 1961. године у митрополитској цркви Пресвете Богородице на Имбросу.

Епархија родног места Патријарха Вартоломеја организује разне догађаје, који ће бити почаствовани Његовим присуством. Очекује се да ће Свјатјејши Патријарх стићи на Имброс у петак, 6. августа 2021. године, рано поподне.

Патријарх ће началствовати светим службама у храмовима свог села, Светог Теодора, као и у другим селима, а парастос ће се служито за покој душа његових покојних родитеља. Врхунац ће бити патријарашка божанска Литургија у петак, 13. августа, у митрополитској цркви Пресвете Богородице, где је Патријарх рукоположен за јерођакона пре 60 година.

Такође, Патријарх ће свечано осветити три капеле у Малакију, Шинудију, Евлампију и Агридији и отворити изложбу слика у цркви Светог Теодора и две изложбе фотографија, прву Стилианоса Хараламбидиса, под називом „Дивље цвеће на Атосу и полуострву Имброс“, у Агридији, а другу двојице уметника под називом „Патријархов Имброс“, у Шинудију.

У среду, 11. августа, васељенски Патријарх ће присуствовати предавању професора др Арнеа Стрида, „Ботаничко истраживање Грчке и Свете Горе“, које ће се одржати у Универзитетском амфитеатру, а следећег дана, у четвртак, 12. августа, поставиће темељ школског парка „Патријарх Вартоломеј“ у порти цркве Светог Теодора. Поподне у петак, 13. августа, Патријарх Вартоломеј присуствоваће концерту једног црквеног хора „чиме ће се закључити свечаности у част васељенског Патријарха.

Прослави 60. годишњице свештничке службе Патријарха Вартоломеја присуствоваће александријски Патријарх Теодор.

Извор: Orthodox Times

(са енглеског превеле Сања Симић, проф)

Pin It on Pinterest

Share This