Izaberite stranicu

На празник Свете Великомученице Ефимије и блажене Олге Кијевске, 24. јула, у Цркви Светог великомученика Георгија у Горњим Мартинићима обиљежено је 225 године од побједоносне и величанстене Мартинићке битке у којој су Црногорци и Брђани под вођством Светог Петра Цетињског поразили војску скадарског везира Махмут паше-Бушатлије.

Светом божанственом литургијом и парастосом у Цркви Светог великомученика Георгија началствовао је протојереј Станислав Татић, парох спушки, уз молитвено учешће благочестивог народа Мартинића и Бјелопавлића. За пјевницом је одговарао Лука Вешковић, ђак петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског.

Након одслуженог парастоса војницима који су пострадали за крст часни и слободу златну, протојереј Станислав се обратио пригодном бесједом поводом овог значајног датума не само за Бјелопавлиће већ за читаву Црну Гору.

Домаћини овогодишњег празника и славе били су породица Радовић из Мартинића и племенско удружење ,,Бијели Павле’’ из Даниловграда који су преузели домаћинство и за следећу годину.

Pin It on Pinterest

Share This