Izaberite stranicu

Јанис Адетокумбо је успио да понови достигнуће легендарног Мајкла Џордана – други је у историји биран за МВП регуларног шампионата НБА лиге, биран је за МВП финалне серије и за награду најбољем дефанзивцу лиге.

Јанис је први православни кошаркаш са титулом МВП финалне серије, а колико је то њему важно?

“Најприје да се захвалим Богу што ми је подарио тако невјероватан таленат. То ми је омогућило да се сада налазим баш овдје. Све што радим је са Божјом помоћи. У мени је Његов благослов”, прве су ријечи Јаниса након шампионског прстена НБА лиге с Млвоки Баксима.

А колико је Јанис посвећен вјерник, потврђују сви његови поступци. Од хуманитарних акција и фондова, до безрезервног поштовања грчких државних симбола. Чак толико, да неће да се потпише навијачима на застави Грчке, јер сматра да би тиме наружио светињу.

“Почео сам као дјечак викендом да одлазим на предавања у цркви, а тамо је био човјек који нам је говорио – када чините добро, нека ваша лијева рука не зна што чини ваша десна рука, тако да ваша помоћ буде тајна. Због тога помажем људима и волио сам те часове јер се томе није учило у редовном школству.”

Управо је парох од којег је учио богословију, Јевангелос Ганос, пуно доброг учинио за Јаниса и његову четворицу браће, који су одрастали препродајући часовнике и цд или двд дискове. Али и цијелу породицу Адетокумбо, која је нелагално емигрирала у Грчку, парох Ганис је приликом свих акција против имиграната сакривао у одајама цркве.

Јанис, иако рођен у Атини до пасоша је као дијете нелегалних имиграната могао тек када напуни 18 година.

Ганос је и крстио Јаниса, који је тај свети чин тражио да обави 28. октобра на највећи грчки празник.

“Грчка и православље су мој нераздвојни дио”, наглашава Јанис, који је цркву приближио старијем брату Танасису, такође члану шампионског Милвокија, и осталим члановима породице.

Јанис је упркос учешћу у финалној серији, која је завршавала тек пред почетак ОИ, дао знак да жели да игра за Грчку. Ипак, Њемачка је била боља у квалификационом турниру.

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This