Izaberite stranicu

Бесједа Митрополита Амфилохија у манастиру Грачаница након одслуженог молебна за Косово и Метохију и спасење вјерног народа, 22. јула 2010. године:

Драга браћо и сестре, часни оци, мати Марија и часне сестре, да Господ помилује и спасе страдални наш народ на Косову и Метохији и да подари правду свима којима је учињена и на којима се чини неправда. Помолисмо се да Господ Бог наш, који није у сили него у правди, да умудри и уразуми владаре и судије земаљске, да не суде ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинога. И да подари правду и мир, и да сачува јединство наше отаџбине и да обдари праведношћу све земаљске народе. Ми се налазимо на једном светом мјесту, на Косову и Метохији.

Гдје се налазимо?

Налазимо се на мјесту распетом. Ево, више од шест стотина година Косовско распеће, које је започело 1389. године, оно траје непрекидно до наших времена. Косовско распеће које се поистовјећује, својим смислом, са распећем Христовим, управо зато што је христолико распеће. Налазимо се овдје гдје се то распеће продужавало и гдје се оно и данас наставља, као и 1999. године када су моћници овога свијета наставили дјело тиранина Мурата султана, бомбардујући свету косовску земљу и поново угрожавајући душу и биће овога светосавскога народа. То распеће и скидање Господа са распећа очевидног не треба очекивати у блиској будућности. Судије које су данас прочитале на међународном суду у Хагу своје мишљење, у ствари перу руке, на пилатовски начин, од крви праведника, као што је некад Пилат опрао руке од крви Христа Господа, тако и они, намјесто да доносе судове и мишљење ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинога, они настављају безакоње. Потврђују насиље. Дају право сили, а не правди Божијој.

Али народна гласи, да је заиста Бог у правди, а не у сили. И наш велики светитељ и страдалник Свети Петар Цетињски налазећи се, у свом времену, на истом распећу заједно са својим народом, он је закључио и указао на велику истину да је у имену Божијем правда. Божија сила је свевремена и Божија правда је свевремена, а свака људска сила и неправда, она је привремена. И користећи искуство вијекова, искуство пророка, апостола, искуство свих праведника у свим земаљским народима, увјерени смо, и то понављамо по ко зна који пут на овом мјесту, да ће ипак Божија правда тријумфовати над неправдом, добро над злом, љубав над мржњом и да ће се Господ смиловати распетом Косову и Метохији и да ће обновити и потврдити јединство наше отаџбине, које смо крвљу купили од неба и крвљу посвједочили и посвједочавали кроз сву историју, до данашњега дана.

Нека би Господ умудрио владаре и судије земаљске да праведан суд суде, јер онај који другоме неправду чини и неправедно суди над њим, прије или касније, вратиће се и на његову главу његова неправда, његово зло и његово лицемерје. А ми будимо стамени у вјерности Јагњету Божијем, закланом за живот свијета, у вјерности онима који су из рода нашега, на челу са Великомучеником косовским Лазаром, да би посвједочили своју вјерност истини Божијој и правди Божијој.

Богу нашем, дивном у великомученицима и мученицима рода нашега, нека је слава и хвала у вијекове вијекова. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This