Izaberite stranicu

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру, 20. јула 2012. године:

Нека је наздравље Свето причешће, посебно вама који сте дошли из чешких и словачких земаља и донијели благослов благовјернаго кнеза Растислава, Светих Кирила и Методија. Ви долазите из земље која је освештана светим ногама проврховних просвјетитеља словенских, Кирила и Методија. А ми овдје у Црној Гори, и уопште српски народ на Балкану, ми смо духовна дјеца тих Светих апостола. Донијели сте нам благослов Светих Растислава, Кирила и Методија и дошли да примите благослов светитеља Божијих, овдје просијавших. Наш Свети Сава је ученик Кирила и Методија, Свети Петар Цетињски је такође њихов насљедник и њихов ученик, тако исто и Свети Василије Острошки, Преподобни Стефан Пиперски, Арсеније, архиепископ српски чије мошти су у Бјелопавлићима, Свети Симеон Дајбабски, нови светитељ наше Цркве. Овдје је и Свети Доситеј Загребачки, који је био апостол у чешким и словачким земљама, чије мошти су у Београду. Такође, и Преподобни Јустин Ћелијски, који је такође био мисионар између два рата, у чешким и словачким земљама. Овдје примите и благослов и Светих свештеномученика двојице и четрдесет мученика ђака, у Подгорици, престоном граду Црне Горе у Момишићима, који су пострадали мученички од Турака, 1688. године, Турци су их спалили. Све су то благослови које узвраћамо вама који сте нам донијели благослов Светих Кирила и Методија.

Овдје је долазио и Свети свештеномученик Горазд Чешки. Он је и учио код нас у Карловцима школу, ту је рукоположен за епископа, а био је и овдје на Цетињу, 1925. године. Када су преношени земни остаци Митрополита Петра II Петровић-Његоша на Ловћен, онда је ту био краљ Александар Карађорђевић, Патријарх српски Димитрије, велики бесједник и нови светитељ наше Цркве, Свети Николај Охридски и Жички, он је бесједио те године овдје, и на Ловћену, а заједно са њима био је и Горазд Чешки. И на Ловћену је оставио велики спомен овдје код нас зато ми имамо иконе његове у нашим храмовима и сматрамо га за свога, као што и јесте, светитеља, није само ваш. Све то показује да је Црква Божија, у читавом свијету, једна света, саборна и апостолска Црква.

А то нарочито показује Свето причешће које смо примили. Један Господ, једна вјера, једно крштење, једно Тијело Христово, које примамо и причешћујемо се и сједињујемо се са Господом и постајемо једно у Господу. Велики је то Божији дар, то је највећи дар који је Бог подарио роду људскоме, свима народима земаљским. Сви народи су јединствени по природи, једна је природа људска, али та природа људска је пролазна и створена. Она постаје истински једна и јединствена кроз тајну Причешћа. Када примимо Тијело Христово, онда нијесмо само једно по тијелу и по крви, нијесмо само једно у пролазном животу људском, него смо једно и заједно во вијеки вијеков. Дакле јединство неразориво и вјечно, богочовјечанско јединство, то јединство посвједочујете и ви вашим присуством овдје, то јединство посвједочује рука Светог Јована Крститеља, која је крстила Господа, коју сте ви цјеливали овдје, велики Божији дар. Јединство потврђује и дио Часнога крста на који је Господ разапет, какве су то светиње, нијесмо довољно ни свјесни тога. То исто потврђују и сви светитељи Божији и то јединство потврђујете и ви, доласком на Цетиње да примите благослов, светињу, да нам донесете радост из чешких и словачких земаља, које су огњиште духовно свих Словена.

Ви сте свети квасац свих православних словенских народа. Ми се мало, који смо већи по броју, хвалимо да смо нешто већи, међутим, ви сте квасац свију нас. И Руса, и Срба, и Бугара, свих словенских народа. И Бог да вас благослови во вијек и вијеков. Амин.

Транскрипт Данило Балабан

Pin It on Pinterest

Share This