Izaberite stranicu

Изабрани митрополит црногорско-приморки г. Јоаникије данас је у селу Стравче у Кучима са свештенством освештао обновљену цркву Вазнесења Господњег и у њој, након чина великог освећења служио Свету архијерејску литургију.

У литургијској проповиједи рекао је сабранима да су њихови преци, који су подигли и у наслеђе им оставили овај свети храм, живјели скромно у овоме мјесту које није баш толико погодно за живот, али је погодно да се у њему избрусе јаки карактери.

“А то је највеће благо под сунцем. Ако сретете човјека који је пун врлина, пун доброте, пун духовне чврстине и карактера, то је љепше од свега другога на свијету. И због те љепоте духовне и чврстине карактера ваши су преци, иако су сиромашно живјели овдје, подигли лијеп храм за ово мјесто и посветили га Вазнесењу Господњем”, рекао је Владика Јоаникије.

Додао је су преци потомцима на тај начин завјештали не само да се пењу на висину Комова него и да се уздижу на висину врлина Божјих. вјере, доброте, правде, истине, љубави…

Подсјетио је да је велики кучки војвода Марко Миљанов онај од кога Кучи могу да се уч Божјим врлинама.

“А он је знао да одвоји жито од кукоља. Могао је Марко Миљанов писати и о људским недјелима, и о ономе што не ваља, а што се догађало у нашем народу, али он је изабрао да пише о ономе о чему вреди писати и размишљати и што вреди увијек истицати, па је нашао примјере чојства и јунаштва. И сваки примјер који је забиљежио је бисер који сија и тада и данас. И увијек ће сијати. И то је највећа мјера врлине коју је Марко истакао пред вас, али и пред све нас. Јер, завјештање Марково не припада, наравно, само Кучима него цијелом српском роду. Он је то принио на олтар својој Цркви и своме народу. Зато је његово дјело тако узвишено”, рекао је Владика Јоаникије.

Говорећи о обнови храмова у последњих 30 година, Владика је рекао да је наш народ имао велики мотив да брани светињекад је претходна власт хтјела да их приграби к себи.

“Замислите: атеисти, безбожници и богаташи. да присвоје ове скромне светиње, да их препишу и да им промијене намјену. Јер, наши преци, када су подизали цркве, Богу су их посвећивали. А оно што је Богу посвети, то је Божје, то не смије да прпадне никоме па ни држави. Него припада Богу и Цркви. И то мора да буде чисто и свето, то не смије да додирне ниједна власт и партија. И хвала Богу, наш је народ показао оданост и вјерност светињама, својој вјери православној и својим прецима, а посебно Његошу и Марку Миљанову”, рекао је он.

Рекао је да је то велико наслеђе, нешто чудесно што се догодило међу нама.

“Свенародне литије, свенародни сабори, свенародне скупштине, можете то звати како хоћете, објединиле су народ у Црној Гори. То нам је дало снаге да превазиђемо међусобне свађе, подјеле и оно што не ваља, па је наш народ у оном моменту кад је узео крст свој и кренуо за Христом да брани своју вјеру, изашао са Христом на Голготу. Тада је лице нашега народа засијало као сунце те је задивило цио свијет. И друге вјере”, бесједио је Митрополит Јоаникије благосиљајући данашњи сабор.

Владика је на предлог мјесног пароха оца Милоша Лучића архипастирском похвалницом одликовао Миљана Мића Цамовића и Драгана Прелевића из Подгорице за допринос обнови храма.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Владимир Павићевић

Pin It on Pinterest

Share This