Izaberite stranicu

Светом  Литургијом, вечерњом службом са молитвом призива Светог Духа, литијом око цркве, резањем славског колача и славском трезом, у недјељу 20. јуна 2021. љета Господњег, саборно и молитвено у острошкој светињи је прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетница – Тројчиндан, уједно и храмовна слава цркве Свете Тројице у Доњем Острогу.

Светом службом Божијом началствовао је архимандрит Павле, дугогодишњи сабат острошке обитељи а сада игуман манастира Ораховица у Епархији пакрачко-славонској, а саслуживали су му архимандрит Данило Љуботина из Митрополије загребачко-љубљанске, архимандрит Василије игуман манастира Завала у Епархији захумско-херцеговачкој, као и острошка сабраћа јеромонаси Владимир и Неофит, јерођакон Зосима и јереј Миомир Вулевић, подгорички парох, уз молитвено учешће бројног монаштва и вјерног народа.

После читања зачала из Светог Јеванђеља о силаску Светог Духа на апостоле, сабранима се ријечима празничне бесједе обратио архимандрит Данило који је истакао да је данас велики празник који представља рођендан Цркве Христове.

– Када је сила Духа Светога дошла на апостоле у облику огњених језика то јест у другој димензији, у димензији динамике слободе у овом свијету, у динамици разума, динамици страха Божијег, у максималној креативности људског духа и бића, то је била снага и сила Светог Духа. Та снага, браћо и сестре, код нас православних је апсолутно тројична. Наш Бог је Тројица љубави, Отац, Син и Свети Дух, Бог који ствара, Бог који одржава и Бог који првенствено љуби човјека и цијелу творевину. Он је Бог у суштини Тројичан и ми кажемо слава Светој јединосушној, животворној, али нераздјељивој Тројици. Када је сила Светог Духа дошла на непослушне, она је раздијелила језике и народе. Али како читамо данас, када је сила огњена дошла на апостоле, послала је све у јединство. Данас је потребно јединство народа, јединство у Светом Духу, јединство у препознавању једине животворне и нераздјељиве Тројице која одржава свакога од нас, а ми препознајемо слободу другога у Духу Светоме – рекао је о. Данило.

Он је подсјетио да је Дух Свети скупио све нас.

– Зато је свако на данашњи дан чуо свој језик, али и оне језике који су сасвим супртони једни другима. Разни народи који су тога дана били у Јерусалиму, они су се раумјели и то је први дан Цркве. Црква је јединство у љубави, јединство у упознавању човјека као брата свога, као онога кога је Бог створио ради нас. Зато се данас на дан Светог Духа, Свете Тројице, молимо да нам Господ да снаге, разумијевања, силе, динамике и различитости дара Светог Духа, духа разума, духа страха Божијег, духа креативности и љубави. Он је потребан данашњем човјеку – истакао је о. Данило и нагласио да се на простору Црне Горе осјећа велика слобода духа, која је кроз цијелу прошлу годину била динамика те страшне истине, љубави у тишини која ствара доброту, повезивање човјековог добра јер без те слободе, али у исто вријеме без јединства не можемо напријед.

Бесједа о. Данила

Сабрани који су се постом, молитвом и исповјешћу припремали, примили су Свето Причешће. После Свете Литургије служена је Вечерњу службу са кољенопреклоним молитвама и призивом Светог Духа, а вјерни народ је по древном православном обичају плео вијенце од свјеже покошене траве која се у цркву уноси на овај велики празник.

Потом је храм Свете Тројице опходила литија, током које су прочитани одломци из Јеванђеља и благосиљана острошка обитељ, храм, упокојени оци, праоци, ктитори и приложници храма и сабрани вјерни народ.

Литија је завршена благосиљањем и резањем славског колача који је поводом храмовне славе цркве Свете Тројице припремила острошка обитељ.

Прослава Тројичиндана настављена је за славском трпезом хришћанске љубави.

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This