Izaberite stranicu

Данашњи празник је празник побједе духовног начела у односу на материјално, поручио је данас на Тројичиндан протојереј Ненад Калем на Светој литургији у цркви Светог Николе у Котору.

”Драга браћо и сестре, данас прослављамо Педесетницу, тј. 50-ти дан од Васкрсења Христовог, дан у који је по обећању Спаситељевом сишао Св. Дух на апостоле у виду огњених језика, зато овај празник називамо и Духови. Имамо и још један назив овог празника, Тројичиндан, јер се на овај дан појавио физички Св. Дух треће лице Св.Тројице.

Овај хришћански празник одговара јеврејском празнику педесетнице, који се светковао као празник седмица (недеља) или празник жетви исто у 50-ти дан послије  пасхе. Такође од јеврејске праксе наслијеђено је и украшавање цркве травом и зеленилом. Јудеји су украшавали синагоге и куће, за вријеме тих празника. Имамо још подударања са јеврејском педесетницом, као што је јављање Бога  на Синају био рођендан јеврејског народа, тако је и новозавјетна педесетница тј. духови била рођендан хришћанске цркве”, рекао је о. Ненад.

Као што је уобичајено у нашој Св. Православној цркви празновање празника започињемо вечерњом сужбом.

”Тако смо синоћ и ми сходно тој пракси започели празновање овог данашњег празника и на самом почетку у првој стихири пјевамо: «Педесетницу празнујмо и Духа долазак,,. О том долазку Духа учио нас је и најављивао сам Христос. Говорио нам је да ће доћи Утјешитељ, да је циљ човјека да прими Утјешитеља. Он је обећао св. апостолима да их неће оставити и да ће им послати Духа утјешитеља. Као што је и описано у дјелима апостолским, у 50-ти дан по Васкрсу излила се обилата благодат Св. Духа на ученике Христове и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде”, казао је о. Ненад.

Од тог тајанственог трећег часа, све оно најбоље, све оно аутентично у хришћанству живјело је вјером у Духа Светога.

”Апостоли испунивши се Духа Светог почели су говорити различитим језицима. Сила Духа  одмах је почела да дејствује. Ап.Петар изговорио је чувену бесједу гдје је ватреном ријечју придобио три хиљаде људи за Христову науку и вјеру. Апостоли су од риболоваца постали ловци људи. Али нису људе придобијали ни за какву земаљску науку и политику, него за Христа и вјечно и непролазно царство Божије. Зато им Христос шаље Духа св. гдје Дух има предност у односу на материју. Зато је и овај празник, празник побједе духовног начела у односу на материјално. Основна молитва коју више пута читамо и пјевамо на данашњи дан јесте: „Цару небески Утјешитељу Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси благи душе наше. Гдје се молимо прије свега Утјешитељу Духу св. да се усели у нас, да нас тама не би обузела, него да нам вјера, нада и љубав буду аргументи.
Богу нашему Оцу, Сину и Св. Духу, који се пројавио на данашњи дан, нека је слава и хвала у све вјекове вјекова Амин”, поручио је о. Ненад.

(СПЦО Котор)

Pin It on Pinterest

Share This