Izaberite stranicu

У оквиру емисије “Живоносни источник”, у уторак 8. јуна 2021, катихета Бранислав Илић, представио је садржај новог, мајско-јунског 379. броја Православног мисионара. Разговор је водила теолог Миланка Тешовић, новинар Телевизије Храм. 

”Библијске личности жена су потпора, образац и пример свима женама, да делатна љубав, чврста вера и постојана нада доносе плода у служењу Господу. Свете жене мироносице су показале да љубав заиста изгони страх напоље, зато је њихов пример христолике љубави нама драгоцен особито у овом тешком времену када је страха све више, а љубави све мање”, нагласио је катихета Бранислав Илић.

Настављајући казивање о библиjским примерима жена које су на савршен начин послужиле Господу и Цркви Његовој, новосадски катихета је указао на неопходност непрестаног сагледавање нашег живота очима Светога Писма. Једина мера људског живота је христолика љубав. Оваква права љубав увек подразумева жртву и подвиг, то видимо у последовању свете Тајне брака где се младенцима стављају венци на главе, а ти венци су символ  спремности на подвиг и жртву у брачној љубави. ”У том духу не заборавимо да је сваки човек наш ближњи, те да братољубље и човекољубље увек воде ка богољубљу, ка вечној заједници са Господом”, поучио је катихета Бранислав.

”Међу преподобним женама које су следовале прекрасан пример библијских жена била је и преподобна мајка Параскева која је, према речима уваженог госта, на савршен начин послужила Господу, а нама до данас оставила чудесан пример. Читајући житије преподобне мајке Параскеве спознајемо силу покајања која је радовање душе. Она нам је показала да покајање у преумљење не могу да стану у један тренутак, то је поступни пут, то је свештени процес који захтева човеков подвиг и жељу да плод његовог покајања буде враћање целосности његовог бића”, истакао је Бранислав Илић.

”У име редакције нашег часописа, као и у своје лично име, благодарим Вама Миланка што сте отворили своје срце за нас, а Вашој телевизији на плодној сарадњи коју остварујемо са циљем што успешније мисије, да се реч љубави Божје усели у срца многих, како бисмо једним устима и једним срцем узнели славопој Господу”, закључио је.

На самом крају разговора, Бранислав је говорио о значају Спасовданске литије улицама Београда, те нагласио да је тај крсни ход наставак литургијског сабрања и изношење литургијског мира на улице престонице.

Извор: Православни мисионар

https://www.youtube.com/watch?v=jxar6iy4OOs

 

Pin It on Pinterest

Share This