Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 18. јуна 2021. године у Патријаршијском двору у Београду заменика Министра спољних послова Руске Федерације, Његову Екселенцију Александра Грушка.

Патријарх г. Порфирије и заменик министра г. Грушко у отвореном и пријатељском разговору су изразили задовољство због чврстих пријатељских односа између Републике Србије и Руске Федерације, који се одражавају на свим нивоима. Патријарх Порфирије је истакао неколико значајних заједничких пројеката, овенчаних руским учешћем у унутрашњем уређењу Спомен-храма Светог Саве на Врачару, и захвалио Руској Федерацији на подршци и разумевању по питању проблемâ са којима се суочава Српска Православна Црква у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

У истој мери Његова Светост је нагласио принципијелан и праведан став Руске Федерације у вези са другим питањима са којима се наша Црква и народ суочавају, истичући нужност очувања мира и праведан положај свих народа у Босни и Херцеговини, и посебно стабилност Републике Српске као гаранта опстанка не само српског народа, него и хришћанске културе на том подручју.

Разговарано је и о озбиљним проблемима Српске Православне Цркве и верног народа у Републици Црној Гори. Његова Екселенција Александар Грушко је истакао да је одмах по избору принципијелним ставовима и даљим унапређењем сарадње са Руском Православном Црквом патријарх Порфирије освојио симпатије руског народа. Господин Грушко је нагласио улогу Руске Федерација у очувању мира и стабилности на Балкану, као и да том погледу посебан значај има допринос Српске Православне Цркве, а да посебно цени напоре које улаже њен предстојатељ лично.

Пријему су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Његова Екселеницја Александар Боцан-Харченко, викарни Епископ ремезијански г. Стефан, директор Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Руске Федерације г. Јуриј Пилипсон, министар саветник у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији г. Андреј Темјашов, трећи секретар и преводилац у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији гђа Маргарита Комисарова, изабрани викарни Епископ марчански Сава, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве г. Душан Стокановић и шеф Кабинета Патријарха српског ђакон Александар Прашчевић.

Извор: СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This