Izaberite stranicu

У недељу, 13. јуна 2021. године, уочи празника Преподобног Јустина Ћелијског, служено је свеноћно бденије у цркви Вазнесења Господњег у селу Осадне (Словачка). У тој цркви се налази део моштију тог великог српског светитеља, као честице моштију Светог владике Николаја Жичког и Преподобног Петра Коришког. Поред старешине цркве протојереја Петра Сороке, богослужили су протојереј Петар Савчак из села Варадка и јереј Мирослав Гуменски из града Вранова над Топљом, у молитвеном учешћу верника из оклоних села и градова.

Прота Петар Сорока је беседио о животу Светог аве Јустина и посебно је истакао да је он током 1930/31. године био помоћник битољском епископу Јосифу у мисији у Подкарпатској Руси, у тадашњој Чехословачкој, где му је помагао у организовању православља у тим крајевима. – Требало је да он буде наш епископ, али због смерности и великог поштовања према архијерејској служби одбио је и, захваљујући томе, у манастиру Ћелије написао много богословских дела, која су сада корисна за читав православни свет, подсетио је свештеник.

Такође је навео шта је лично доживео молитвама Светог Јустина, што је описао и у писму сада блаженопочишевм владици Атанасију (Јевтићу), односно о чуду које му се догодило по молитви светитељу. Наиме, више година у браку прота није могао да има деце и тек после молитве на гробу оца Јустина, Бог је њега и попадију благословио сином Јустином, који сада има 14 година.

После велике вечерње и јутрење  свештеници су служили Свету литургију, на којој  су се присутни причестили Тела и Крви Христових. Било је то прво бденије у селу Осадне. а исто тако прво бденије у част Светог Јустина у Словачкој. Организатори имају намеру да се уз Божју помоћ Свети Јустин тако прославља у Осадноме сваке године.

протојереј Петар Сорока

Pin It on Pinterest

Share This