Izaberite stranicu

У недељу 30. 5. 2021. је служена Света литургија у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Старјешина храма и намјесник барски, прота Слободан Зековић, поздравио је вјерни народ и изразио радост поводом новоизабраног Митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

“У ове пасхалне дане смо имали једну велику радост, Свети архијерејски Сабор СПЦ је једногласно за новог Митрополита црногорско-приморског Владику Јоаникија”, рекао је отац Слободан и нагласио да је Владика Јоаникије човјек снажне вјере и велике љубави према Богу и према народу своме. “Сигуран сам да ће кријепљен молитвама Светога Петра и свих светих из рода нашега показати се достојан ове велике и свете службе која му је повјерена”, рекао је.

Отац Слободан је такође упутио присутне у овогодишње обиљежавање празника Светог Јована Владимира, покровитеља овог града и славе храма. Он је подсјетио како се претходних година обиљежавало више дана, манифестацијом “Дани Светог Јована Владимира”, која је трајала неколико дана и била богата духовним и културним садржајима.

“Прошле године, знамо какви су били услови и да смо тај празник морали скромније да прославимо”, подсјетио је и нагласио да ће тако бити и ове године. “У жељи да се испоштују епидемиолошке мјере, нећемо ни ове године имати тај културно умјетнички садржај, али ћемо имати оно најважније, богослужбени дио и прославу дана који су пред нама а имају своју круну у празнику Светог Јована Владимира”, рекао је.

Најавио је да ће у уторак, 1. јуна 2021. године Света литургија бити служена од 8 часова на остацима храма из VI вијека на Тополици, а наредног дана, 2. јуна од 9 часова, на остацима манастира Пречиста Крајинска у Остросу, гдје је, по предању, Свети Јован Владимир био сахрањен.

На празник Светог цара Константина и царице Јелене, 3. јуна 2021. године, Света литургија ће бити служена на остацима манастира Пресвете Богородице на Ратцу са почетком у 8 часова. У петак, 4. јуна 2021. године, на празник Светог Јована Владимира у Саборном храму у Бару који је посвећен овом светом угоднику Божијем, Света литургија почеће у 9 часова.

“Надамо се да ће са нама бити и новоизабрани Митрополит, да сви заједно прославимо нашег покровитеља и заштитника Светог Јована Владимира”, рекао је отац Слободан.

 

Pin It on Pinterest

Share This