Izaberite stranicu

Удружење новинара Црне Горе одлучило је да прву Споменицу поводом 150 година постхумно додијели Душку Јовановићу, власнику и главном и уреднику “Дана”, који је 27. маја 2004. године убијен испред своје редакције. “Јовановић је велика жртва у времену када је било опасно писати, а посебно против тадашње власти на чијем челу је био ДПС. УНЦГ сматра да његова жртва не смије бити заборављена и јубилеј 150 година новинарства је прави повод да Споменица постхумно буде уручена његовој породици”, саопштило је Удружење новинара.

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ, Споменицу је уручио Данијели Павићевић, сестри Душка Јовановића.

– Прошло је 17 година од када је сурово убијен мој брат Душко за вријеме диктаторске власти Мила Ђукановића. За то вријеме све је урађено да убице и налогодавци остану недодирљиви. За мене и нашу породицу 30. август је дио остварења нашег сна и нада да ће зид ћутања након 17 година коначно бити срушен. Поруке такве садржине добила сам и од најзначајнијих представника нове Владе Црне Горе. Чињеница је да смо се за те промјене борили од првог тренутка и да смо платили највишу могућу цијену ради изградње праведније, поштеније и часније Црне Горе, која једино тако може и мора бити вјечна. У темељу такве Црне Горе Душко је себе уградио. Поштовани пријатељи и колеге, са искреном жељом да црногорско новинарство постане и остане чврст браник такве Црне Горе, честитам вам јубилеј – 150 година новинарства, изражавам захвалност Удружењу новинара Црне Горе на додјели Споменице мом брату и обавјештавам вас да ће заузети мјесто на зиду поред његове фотографије, рекла је Данијела Павићевић.

Тихомир Бурзановић је истакао да је велика част да прва Споменица поводом 150 година новинарства у Црној Гори буде уручена породици Душка Јовановића чиме је исправљена 17-годишња неправда према Душку.

– Жао ми је што Споменицу уручујемо његовој породици, а не њему, али живот је тако хтио, истакао је Бурзановић приликом уручивања овог признања Данијели Павићевић, сестри Душка Јовановића, извјестило је  Удружење новинара Црне Горе.

Pin It on Pinterest

Share This