Izaberite stranicu

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос професору др Жарку Видовићу, нашем највећем историчару цивилизације и философу богословља, који је уснуо у Господу 18. маја 2016. г.

Горан Раденковић, проф. Богословије Светога Саве у Београду, за ТВ Храм је казао да се сваке године пријатељи и поштоваоци дела професора Жарка Видовића труде да на њега сачувају успомену. Подсетио је да је др Жарко Видовић био историчар цивилизације, историчар уметности и да је имао животну привилегију да са Светозаром Радојчићем организује велику изложбу средњовековног српског сликарства у Паризу, коју је отворио лично Шарл Де Гол и која је задивила Албера Камија.

Највећи дио свог рада посветио је изучавању Његоша и показао да је наша српска историја заветна – Косовског завета:

“То је централна нит наше историје. Приказивао је наше тешке периоде. Његов живот је био горак живот, био је логораш. Рођен је у Тешњу, јако је волео Босну и свој народ. Био је демократа пар екселанс, хришћанин, образован човек који се посветио Платону, Плотину, уопште историји уметности. Данас када би објавили све те томове Жарка Видовића видели би о каквој величини је реч. Он је заиста човек светога живота”, казао је након парастоса проф. Горан Раденковић за ТВ Храм.

В.Д.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This