Izaberite stranicu

У недјељу трећу по Васкрсењу Господњем, у Недјељу жена мироносица, 16. маја 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света литургија којом је началствовао протојереј Бранко Вујачић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића, протојереја: Миладина Кнежевића, Мирчете Шљиванчанина, као и протођакона Владимира Јарамаза и ђакона Крста Станишића.

Током Свете литургије, пастирском празничном бесједом обратио се началствујући прота Бранко Вујачић који се осврнуо на мисију, рад и дјело ученика, апостола Христових након Његовог славног васкрсења:

,,Господ објављује радосну вијест свим народима, преко својих апостола и ученика који ће васкрсење и побједу живота над смрћу, гријехом и ђаволом, проповиједати свим земаљским народима”.

Он је подсјетио на истинско назначење људско које нам се открива кроз домострој спасења Господа Исуса Христа:

,,Господ је својим васкрсењем широм отворио врата неба и врата Царства Божијега, назначивши нас за вјечност а не за пролазност, показујући тиме и откривајући нам да је овај живот на земљи овдје само викенд вјечности и припрема за живот будућег вијека”.

Прота Бранко је указао на чињеницу пролазности живота којег живимо на земљи, подсјећајући притом да пролазни живот јесте припрема за истински живот који је вјечан и непролазан:

,,Свети оци Цркве кажу, да управо из тога разлога што је овај пролазни живот припрема за истински и вјечни живот, и ми као и Христос требамо сићи у гроб не би ли нас Господ васкрсао. А шта то значи? То значи да је наш силазак у гроб у ствари покајање у које се умивамо и у којем умиру наши гријеси да би замирисала миомиром душа наша као што је мирисала и женама мироносицама које прослављамо у овој недјељи, а њихова душа је мирисала љубављу вјере према Христу. Зато их је Господ и удостојио да буду поред Њега док је био разапет на крсту, а зато се по васкрсењу њима и јавио међу првима.

Данашња порука јеванђеља и јесте у томе, да смо ми хришћани Христов миомирис Богу, то значи да ми треба да миришемо миром вјере и љубави према Христу, али и љубави и вјере једни према другима, да љуби о једни друге да би нас Бог препознао као његову дјецу” – закључио је протојереј Бранко Вујачић.

Борис Мусић

Фото&видео: Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This