Izaberite stranicu

Литије за одбрану светиња у Црној Гори су духовни, културни и национални капитал од кога ће Црна Гора живјети вјековима, оцијенио је за Спутњик протојереј Никола Пејовић, главни уредник Радија Светигора.

“Кроз литије се пројавило оно најљепше што има у нашем народу – свенародно јединство, култура, васпитање, достојанствено држање, а у исто вријеме спремност, у сваком тренутку да се жртвујемо за светињу и слободу, али и да опростимо и онима који су нас вријеђали, хапсили, понижавали и клеветали. Литије су били догађаји у којима су се срели човјекова вјера и Божија љубав”, истакао је отац Никола, подсјећајући да су литије као молитвени ходови богослужбена пракса позната и практикована вјековима у Православној цркви.

Како је објаснио, литије представљају појачану, усрднију саборну молитву вјерујућег народа и готово увијек су се организовале када би народу и Цркви пријетиле опасности, некада од природних непогода, некада због болести, глади или неких других невоља које је вријеме доносило.

“Као такве оне су се показале спасоносне и када је у питању наша последња борба за опстанак и јединство Српске православне цркве у Црној Гори. Као један молитвени покрет наше литије су представљале до тада непознат феномен политичке борбе и биле су одлучујући фактор у политичким промјенама које су се догодиле у Црној Гори. Оне су  почињале молебаном – молитвом која се служила у храмовима за братску љубав, слогу и помирење. Онда се та молитва и тај Божији благослов преко литијске шетње ширио улицама наших градова и тако је Црна Гора после сваке литије била све благословенија. У њима се све преображавало”, присјећа се свештеник Пејовић.

Само понашање учесника литија, несвакидашња атмосфера која се осјећала, незапамћена бројност која се из литије у литију стално повећавала показивали су, како је казао, “да се овдје не ради само о нашем људском дјелу већ смо осјећали да је сам Бог невидљиво сишао међу људе и да их је надахњивао у проповиједима, поступцима и народном понашању”.

“Хиљаде људи су на свакој литији пролазили улицама а да се није десио ниједан инцидент или непријатност. Сви смо били задивљени када бисмо видјели након литије да ниједан папирић није остајао у црквеним портама”, подсјетио је прота Никола Пејовић у изјави за Спутњик. 

Спутњик у свом осврту на збивања у Црној Гори говори о литијама које су организоване против спорног закона о слободи вјероисповјести и ауто колонама које се организују у више црногорских градова због, како наводи “Спутњик”, катастрофалне здравстене ситуације, због угрожености црногорске државе, због измјене услова за добијење црногорског држављанства и пребивалишта….

В. Д.

Pin It on Pinterest

Share This