Izaberite stranicu

У трећу недјељу по Васкрсењу – Недјељу мироносица, 16. маја 2021. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Свете мученике Тимотеја и Марва, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је протојереј Мирко Михајловић из Епархије браничевске, а саслуживали су му јеромонаси: Владимир, острошки сабрат и Козма из манастира Ћириловац; јереји Блажо Петровић, зетски парох и Ранко Радоњић, отрошки саслужитељ; као и јерођакони Роман и Зосима, острошка сабраћа.

После прочитаног зачала из Светог јеванђеља о доласку жена мироносица на Христов гроб, о. Блажо је бесједио о чудесном догађају јављања Васкрслог Господа Исуса Христа.

– Ове недјеље говоримо о земаљској потврди Васкрсења Сина Божијег. Имамо догађај када Анђео говори људима да је васкрсао Бог. Оно што је битно у овом Јеванђељу, јесу личности о којима се говори, а које нису толико заступљене у Светом писму. Имамо ученике, апостоле Христове на једној страни, који су у стопу пратили Господа и гледали како васкрсава мртве, ходао је по води, хранио гладне, лијечио болеснике. Међутим, од оних од којих се очекивало да увијек буду увијек уз свога Учитеља, по слабости људској сви су се повукли кад је наступила смрт. То се десило јер још нису имали благодат Духа Светога. Само је остала Богородица и остао је Јован. На другој страни имамо мироносице, Јосифа из Ариматеје и Никодима, који су били обични људи, који нису пратили Христа у стопу, који нису имали чврсти доказ за шта да се ухвате – објаснио је о. Блажо.

Он је посебно нагласио да је обичним људима било дато да свједоче Васкрсење Христово.

– Онај који је чинио сва чудеса, умире. Ипак, Јосиф тражи од Пилата тијело Хрисотово и исповиједа Христа као Сина Божијег, узима Тијело и сахрањује га. Дешава се да се радост Васкрсења не објављује онима од којих се то очекивало, апостолима, већ управо мироносицама, онима за које се није очекивало да то први приме – рекао је о. Блажо.

Казао је да се управо овај примјер односи на све нас данас.

– У данашњем свијету људи пате од позиција, од славе овоземаљске, али морамо знати једно да нема пред Христом велике разлике између епископа и мирјана, између пароха и парохијана, директора и чистачице у некој фирми. То је само што ти Бог даје да овдје служиш на земљи у домостроју спасења. Оно што је битно, јесте да смо у сваком тренутку спремни да исповиједимо Христа као Сина Божијег васкрслог из мртвих – рекао је о. Блажо.

Бесједа о. Блажа

Евхаристијском сабрању присуствовало је острошко, али и монаштво из других манастира и бројни поклоници који су у острошку светињу дошли на поклоњење Светом Василију Острошком Чудотворцу.

Протојереј Мирко Михајловић из Епархије браничевске, који је началствовао Литургијом у Доњем Острогу, а који је у светињу дошао са групом поклоника, донио је Благодатни огањ који се на Велику суботу спустио у цркви Гроба Господњег у Јерусалиму.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

 

Pin It on Pinterest

Share This