Izaberite stranicu

Житељи Гораждевца код Пећи прославили су данас Светог пророка Јеремију, крсну славу овог села, известио је Радио Гораждевац.

Свети пророк Јеремија важи за заштитника Гораждевца од кад постоји ово метохијско село. У цркви Свете Богородице Литургију је служио парох гораждевачки отац Ненад Нашпалић. Овогодишњи свечар је била породица Дакић, која је део славског колача за наредну годину предала породици Вучетић . На челу са крстоношом, литије су окружиле село и на записима урезали крстове који су по веровању заштита села.

Иако је велики број младих напустио Гораждевац због немогућности запошљавања у свом родном месту, Радио Гораждевац преноси да око стотину младих и даље живи у овом питомом и највећем српском селу у Метохији са надом да ће традиција опстати.

„Доста њих је дошло, као и омладине, да не изгубимо традицију“, каже Звездан Максић из Гораждевца.

„Врло сам оптимистична по овом питању и мислим да ће ово да траје докле год смо ми живи, здрави и весели. Увек ћемо да се враћамо овом дану“, каже за Радио Гораждевац Тамара Петровић наставница из овог села.

„Ово је јако битан догађај за нас у години и јако је леп. Овим се чува традиција нашег села и надам се, као што се сви надамо, да ће трајати још много година“, изјавила је Лидија Максић, студент из Гораждевца.

„Ових година тренд женидби и удаје био је мало слабији. Сада је то кренуло и даће Бог да се сви ми женимо и удајемо и да живимо овде стотинама година“, каже Миљан Србљак.

Мештани Гораждевца кажу да је прослава ове славе једна од највећих у овом селу и да се на овај дан велики број људи који су отишли из Гораждевца поново врати свом завичају макар на један дан. Међу њима су и бројни гости, једна од њих је и Милица Станишић.

„Овде сам провела практично део свог детињства, зато што се моја мама родила у овом селу. После десет година сам поново дошла на овај празник. Ово за мене представља један леп духовни скуп где се људи удруже, скупе и поново оживе традицију која није била толико актуелна због целе ситуације али је ово један заиста леп догађај“, кађе Милица Станишић из Аранђеловца.

Након обављене литије која је прошла селом, прослава је настављена у конаку парохијског дома. И ове као и прошле године број гостију и учесника у литији је због корона вируса знатно мањи у односу на раније године.

Извор: Радио Гораждевац

Pin It on Pinterest

Share This