Izaberite stranicu

Дан у коме се Црква Христова сјећа Св. Василија Острошког, евхаристијски је прослављен у Цркви Св. Ђорђа под Горицом.

Св. литургијом је началствовао протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића. На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Св. Ђорђа предвођени
појцем и теологом Луком Павићевићем.

После причешћа вјерног народа, пригодном бесједом обратио се прота Јован:

Драга браћо и сестре ,ево сабрасмо се данас у овом светом храму и одслужисмо свету службу Божију и причестисмо се светињама Тијела и Крви Христове. Причешће овим светињама јесте врхунац нашега живота. Све што ми живимо и радимо треба да врхуни управо у овој Св. тајни. Наш пост, молитва, покајање, исповијест, борба, треба да заврши управо код ове Св. трпезе. Основни разлог нашег доласка недељом и празником у цркву јесте да се причестимо тј. учествујемо. Хришћани се труде да посте све постове који су Црквом предвиђени, чувају се од свакога гријеха, а ако и по слабости и
упадну у какво сагрјешење, дижу се, перу Св.тајном покајања и исповијести, и изнова се причешћују и на тај начин добијају снагу за даљи духовни живот као што каже Господ – ако не останемо на чокоту, нећемо рода донијети.

Данас се сјећамо и прослављамо великог светитеља и чудотворца – Св. Василија Острошког и Тврдошког. Ево имамо ту част да се налази у Црној Гори, а родом је из Херцеговине. Данас је 350 година од његовог представљења. Он се упокојио 12. маја 1671. г.

Живио је у тешка времена турског ропства и римокатоличке пропаганде да преведе православне хришћане на унију са Римом. Био је и владика источно- херцеговачки, а та епархија се простирала од Никшића преко Колашина па све до Пријепоља.

Оно што требамо напоменути и знати јесте да су у средњем вијеку родитељи васпитавали своју дјецу да постапу светитељи. То је био идеал онога времена, а требало би да буде идеал свакога времена и због тога и живе хришћани православни. И данас када читамо житија, видимо да су хришћани живјели у овоме свијету, али су се спремали за вјечии живот. Овдје је била само припрема и школа коју су требали проћи. Запитајмо се колико данас родитеља своју дјецу томе учи и ка томе упућује?! У већини случајева дјеца се данас васпитавају да заврше што боље школе и да што више новца зараде и
при томе не бирајући средства да дођу до тог циља.

Дакле замислимо се над тим ко је светитељ? Ево прослављамо Св. Василија.

Ко су уствари светитељи? Светитељ је човјек као и сваки други човјек, али онај који је одлучио да цио свој живот посвети Богу. Св. Серафим Саровски каже да је разлика између грешника и светитеља једино у одлучности. Он је поставши свјестан свога гријеха и своје огријеховљености, тражио спасење, смиравао се, борио са собом и тражио благодат и милост Божију, знајући да једино када благодат Божија сиђе на нас, онда се освећујемо и просвећујемо и постајемо светитељи. Као што је тијело без душе мртво, тако је и душа без благодати Духа Светога мртва. Дух Свети је извор нашега хришћанског живота и наше светости. Као што је говорио Св. Серафим Саровски: “Циљ нашег живота је задобијање Духа Светога”. Али исто тако тамо гдје је Дух Свети, тамо је и страдање, тамо је мука и невоља. Као што је Св. Василије страдао, тако и ми данас страдамо, само на другачије начине. Али имамо Спаситеља, имамо спасење.

И у данашњем прочитаном јеванђелском зачалу, чули смо како је Господ изгонио демонску силу и исцјељивао сваку болест и немоћ у народу. Тако и они који су Господњи чине јер ево Св. Василије већ 350 година чудотвори силом Божијом, демоне изгони и од сваке болести ослобађа, само ако са вјером се приступа. Неколико томова књига је написано о чудима његовим. Мени лично је најупечатљивије чудо васкрсење оне мртве жене која је преминула приликом порођаја, у Далмацији. А муж њен који је са њом добио петоро дјеце кад видје да је умрла повика: “Ако икад помози ми данас Св. Василије“. И тог момента жена његова устаде жива. Слава ти и милост, свети оче Василије.

Нека би нас све Св. Василије благословио, заштитио својим молитвама и подарио свако добро и вама и вашим породицама. Амин Боже дај!

Н.Р.

Pin It on Pinterest

Share This