Izaberite stranicu

На празник када наша Света црква прославља великог Божијег угодника, Светог Василија Острошког, 12. маја 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Светом литургијом началствовао је протојереј Бранко Вујачић уз саслужење протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, протојереја: Миладина Кнежевића, Предрага Шћепановића и Мирчете Шљиванчанина, као и протођакона Владимира Јарамаза.

У свој пастирској бесједи началствујући прота Бранко Вујачић се осврнуо на врлински живот и култ Светог Василија Острошког у нашем народу:

“Данас је велики дан када прослављамо сабор Светог Василија Острошког, слава му и милост, празник нашег духовног оца. Овај сабор није наравно само у овом храму, већ у свим храмовима широм Црне Горе, а најприје у Манастиру Острог гдје и почивају светитељеве мошти.

Овај сабор Светог Василија траје 350 година. Ми пјевамо у пјесми да је Свети Василије читавог себе још од младости предао Господу и да је читав живот његов прожет Христом и у Христу. И заиста, претрпивши многе муке Христа ради, Свети Василије се сав предао Господу, а Господ га је и обилно даровао, самим тим народ је још Светог Василија за његовог живота сматрао за светитеља”, подсјетио је прота.

Отац Бранко је подвукао да је Свети Василије још за живота овдје на земљи творио чудеса, а Господ га је прославио да још већа чудеса твори и након његовог упокојења:

“Темељ његовог живота био је Христос, као и љубав према Христу и крајње смирење у Христу. То је оно чему се и ми требамо поучавати сагледавајући његов примјер”.

Оно што је посебно прота Бранко нагласио јесу чуда Светог Василија посредством којих су људи корјенито мијењали свој посрнули пут живота оним бољим и благословеним:

“Позната су небројена чуда Светог Василија које је он учинио и о њима често говоримо, али, оно о чему много мање говоримо јесте чињеница колико је само мртвих душа васкрсао Свети Василије, колико је само родио душа широм васељене и широм свијета. Манастир Острог као наша велика светиња почива и чврсто стоји на темељу дубоког смирења и љубави Светог Василија, управо ту у тој светињи Бог је пројавио своју силу и снагу творећи чудеса као што их је творио и прије двије хиљаде година када се Бог оваплотио и када је походио народ свој.”

Протојереј Бранко је у другом дијелу свог обраћања дао посебан осврт на једно од насјкоријих чуда Светог Василија, а то су величанствене литије које је сам светац Божији повео до побједе:

“Рекли смо да су небројена чуда Светог Василија, али посебно се сјећамо оног најскоријег, а то је долазак моштију његових у Никшић 21. децембра 2019. године када су његове мошти донесене у храм посвећен њему. Тада се народ сабрао око свеца, а светац Божији је одатле повео оне чудесне литије доводећи нас до побједе Православља”.

Напослијетку, изразио је наду у скори почетак градње храма на Конику који ће бити управо посвећен Светом Василију Острошком:

“Даће Бог да нас и даље води светац Божији Свети Василије, а ми да се уздамо и ослањамо на њега. Даће Бог да и брзо почнемо да градимо Храм Светог Василија Острошког на Конику, па да се сви заједно уградимо у тај храм како би се за његов празник сабирали у храму посвећеном њему у Подгорици”, поручио је протојереј Бранко Вујачић.

Борис Мусић
Фото&видео: Борис Мусић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This