Izaberite stranicu

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић састао се данас у Атини са Архиепископом Атине и цијеле Грчке господином Јеронимом, саопштено је из Владе Црне Горе.

Премијер Кривокапић подсјетио је Архиепископа Јеронима да велики дио грађана Црне Горе данас прославља велики празник, Светог Василија Острошког и да је срећан што ту радост данас дијели и са њим као предстојатељем Грчке православне цркве. Предсједник Владе је Његово блаженство Архиепископа Јеронима информисао о статусу вјерских заједница у Црној Гори и казао да је Влада Црне Горе опредијељена да остане гарант поштовања основних људских права и слобода, међу којима и права на слободу вјероисповијести.

Он је подсјетио да је Скупштина Црне Горе у јануару ове године усвојила Закон о слободи вјероисповијести или увјерења о правном положају вјерских заједница, којим је унапређена правна сигурност, уважавајући правни и историјски континуитет традиционалних вјерских заједница у Црној Гори.

„Циљ Владе којом предсједавам јесте да елиминише негативну праксу дискриминације и неједнакости, те да промовише слободу и суштинску једнакост вјерских заједница у њиховом дјеловању”, казао је премијер Кривокапић и додао да ће Влада Црне Горе ускоро потписати Темељни уговор са Српском православном црквом, као најбројнијом вјерском заједницом у Црној Гори.

Архиепископ Атине и цијеле Грчке, Јероним у својој добродошлици истакао је да је Црна Гора прелијепа земља и да је посебно радостан што је премијер Кривокапић данас у Атини.

„Ваша земља дала је овом свијету велике и значајне личности, како кроз историју тако и у данашњим временима, личности које су оживљавале, његовале и чувале православну традицију. Желим да изразим посебна осјећања и братску љубав коју грчки народ гаји према вама и вашој земљи“, истакао је Архиепископ Јероним.

Архиепископ Јероним истакао је да је у Грчкој на дјелу сјајна сарадња државе и цркве и да је при том  Република Грчка члан ЕУ и да га радује што и Црна Гора иде тим путем.

„Црна Гора се са правом припрема да буде члан ЕУ и да се на такав начин динамично окрене ка будућности. Желим вам из дубине свога бића да успјешно обавите све што сте планирали, да остварите значајан прогрес Вашем народу и Вашој држави. Сматрам да све што смо до сада поменули има свој позитиван значај и оснажује наше односе, односе свих већински православних земаља и да ће помоћи у општој колегијалнсоти и братској љубави“, нагласио је Архиепископ Јероним.

Састанку премијера Кривокапића и Архиепископа Јеронима присуствовали су и министар економског развоја и туризма Јаков Милатовић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Извор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

 

Pin It on Pinterest

Share This