Izaberite stranicu

На празник Св. Василија Острошког, 12. маја 2021. године, Његова светост Патријарх српски г. Порфирије началстовао је, поводом храмовне славе, Светом архијерејском литургијом у храму посвећеном овом нашем светитељу на Бањици. Његовој светости Патријарху Порфирију саслуживао је Његово преосвештенство умировљени Епископ г. Константин.

„Налазимо се у Томиној недељи и за чудо црквени песник Томину неверу назива блаженом невером“, рекао је Патријарх Порфирије у беседи након прочитаног Јеванђеља, напомињући да је Св. Апостол Тома у име свих нас проверио и уверио се у Христово Васкрсење. „Проверио је и уверио себе и друге да то што је рукама додирнуо јесте Васкрсло тело Господње, зато је благословена Томина сумња, не због тога што Тома негира Бога или што се претвара у атеисту. Напротив, он верује, али има унутрашњу потребу да има лични однос и заједницу са Богом.“

„Христос не критикује ту жељу за зајединством, него критикује извор његове потребе, а то су чула“, рекао је Патријарх Порфирије, говорећи о жељи Апостола Томе да додирне ране Христове. „Чула пре свега морају бити у садејству, у хармонији са умом нашим. А ум и чула морају пре свега бити утемељени у срцу нашем, јер ту је центар нашег бића. И то не у срцу као телесном органу, него у срцу као центру нашег бића, као љубави којом срећемо наше ближње и даљне“, нагласио је Патријарх Порфирије, истичући да: „тамо где је срце као љубав центар ту нема потребе за никаквим медикаментима. Тај који има љубав има еликсир за постојање у свим околностима.“

„Такву веру имао је и велики чудотворац и светитељ Василије Острошки кога данас славимо и молимо му се“, рекао је Свјатјеши Патријарх српски, истичући да је Свети Василије Острошки показао шта је циљ и смисао сваког човека, нагласивши да је то светост.

„Зато славећи данас Св. Василија Острошког ми налазимо једноставну реч Божију упућену сваком од нас. Реч како можемо успоставити заједницу са Богом и учинити Га реално присутним у нашим животима“ истакао је Патријарх Порфирије, закључујући да нам се управо програм нашег спасења износи у данашњем Јеванђељу по Луки кроз набрајање блаженстава.

Након Свете архијерејске литургије Патријарх Порфирије је предводио литију око храма и пререзао славски колач са окупљенин народом и свештенством.

Његовој светости Патријарху Порфирију и Преосвећеном Епископу Константину саслуживали су протојереј – ставрофор Бранко Митровић, протојереј Зоран Лазаревић, декан Православног богословског факултета протојереј проф. др Зоран Ранковић, протођакон Радомир Перчевић, ђакон Радомир Врућинић и ђакон проф. др Србољуб Убипариповић.

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић

Pin It on Pinterest

Share This