Izaberite stranicu

Црква Светог Василија Острошког Чудотворца  у Kумбору 12. маја, на дан када наша Света црква празнује успомену на овог великог Божијег угодника, прославила је своју храмовну славу Светом литургијом, литијом, благосиљањем и резањем славског колача.

Након литије сабранима се ријечима свечане бесједе обратио о. Евстатије, игуман ободског манастира на Ријеци Црнојевића, који је истакао да данас прослављамо нашега оца великога чудотворца Светог Василија Острошког, народног човјека који је наш добротвор и љекар. Он је казао да имамо у нашој малој Црној светој Гори бисере који су нас просвијетлили – Светог Симеона Дајбабског, Св. Арсенија Ждребаоничког, Преподобног оца нашега Стефана Пиперског…То, како је казао, значи да овај народ васкрсава у сваком смислу те ријечи јер све су то били народни прости људи, што видимо из њихових житија, који су ходили овом земљом, а Свети Василије је управо један од таквих драгуља.

Говорећи о јеванђељској причи о бањи у Витезди, која је прочитана током литије, подсјетио је да у њој бијаше неки човјек који је годинама био болестан и немаше човјека да га спусти у благословену воду како би се исцијелио.

“Има једна таква бања Витезда овдје у брдима, ту до нас. Бања Витезда у којој ангео чека да приђемо признавши прије тога гријех, препознавши га као нешто што нас осакаћује. Та бања Витезда и тај ангео свети јесу наш свештени манастир Острог и благоухане и цјелебне мошти Светог оца нашега Василија Острошког Чудотворца”, бесједио је игуман Евстатије, додајући да нас у тој бањи Витезди чека ангео. Вода је припремљена и, како је нагласио, “наше је само да приђемо и кажемо да хоћемо да наша губа спадне са нас”.

Појаснио је да је Црква дала Св. Василију епитет чудотворац јер га је он заслужио и да не треба да тражимо друге бање Витезде до оне која нам је пред очима.

“Немојмо ићи по свету и тражити Егине, мелеме, а да прије тога не познамо и не узмемо благослов Св. оца Василија, у правом смислу те ријечи, благослов Св. Арсенија Ждребаоничког, Св. оца нашега Стефана Пиперског, Свете Февроније, чија лобања је у подгоричком храму Христовог Васкрсења”, поручио је отац Евстатије.

Он је истакао да поштујемо, цјеливамо и да се клањамо пред светињама Јерусалима, благословене Хеладе, Свете Горе, пред свим светињама, али да треба прво да упознамо своје светиње које имамо. Позвао је вјерни народ да овдје крштава своју дјецу, да се ту вјенчава, монаши, причешћује и прима Свете тајне. Нагласио је да у острошкој светињи свега има зато што је један морао да се пружи у тамну и хладну пећину да га је она освешта и овошта:

“И ево, слава Богу, данас мошти Светог оца нашега старца Василија Острошког овоштане, облагоухане трудом, патњом, јадом, чемером, непрестаном сузном молитвом: Господе Исусе ХристеСине Божји, помилуј ме грешног. Нека би дао Господ светим молитвама Светог оца нашега Василија да нас на страшном доласку своме препозна као вриједне, добре и вјерне слуге. Амин, Боже дај”, казао је на крају свог обраћања о. Евстатије, игуман ободског манастира на Ријеци Црнојевића.

Весна Девић

 

,

 

Pin It on Pinterest

Share This