Izaberite stranicu

На Светли петак, 7. маја 2021, свечано је отворен нови центар за социјалну рехабилитацију и интеграцију Бугарске православне цркве у западном бугарском селу Горна Малина. Центар је добио име у част Светог Јована Рилског, најомиљенијег бугарског светитеља. Дизајниран је да пружа психолошку подршку, кинезитерапију, радну терапију, ортопедску негу, као и духовну подршку за преко 30 деце и одраслих са инвалидитетом и посебним образовним потребама, извештава Бугарска патријаршија.

Центар је изграђен у дворишту локалне цркве Успења Пресвете Богорице. Изградња је започета 2019. године као пројекат удружења „Пресвета Богородица“ и изведена је уз финансијску подршку Пољопривредног државног фонда и Министарства рада и социјалне политике.

Центар је свечано отворио Епископ белоградчки Поликарп, викар Софијске митрополије, заједно са локалним свештенством. Многи државни и локални функционери и тамошњи становници такође су присуствовали свечаности.

Деца из локалних православних кампова приредила су свечани програм у част отварања новог центра, након чега је Епископ Поликарп благословио свештенство и госте и захвалио свима који су били ангажовани у изградњу црквеног центра.

„Црква се увек труди да буде близу свог народа и да одговори на њихове духовне и социјалне потребе“, рекао је Епископ Поликарп, позивајући људе да подржавају Цркву у таквим иницијативама, баш као што подржавају народ, „за који се моли сваки дан и час“.

Епископ Поликарп, заједно са осталим великодостојницима, симболично је пресекао врпцу црквеног центра, гости су посетили његове модерне сале и објекте и почастили се празничном трпезом.

У октобру је Бугарска црква отворила свој први духовни центар за социјалну рехабилитацију и интеграцију деце у Елин Пелину у централној Софијској области.

Извор: https://orthochristian.com/139185.html

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф)

Фото: bg-patriarshia.bg

Pin It on Pinterest

Share This