Izaberite stranicu

Остајући доследни поштовању епидемиолошких мјера Митрополија црногорско-приморска и ове године одложила је традиционалну Марковданску литију која се сваке године одржава у Подгорици у славу Божију и част Светог апостола и евангелиста Марка.
Међутим, овај велики празник обиљежен је скромно на мјесту некадашњег манастира Светог Марка гдје су се сабрали и заједно помолили подгорички свештеници и чланови породице Ђечевић чијим је трудом сачувано предање о некадашњој литији која је освештава наш главни град. Молитву, којој су се придружили оближњи житељи и многобројна дјеца, предводили су протојереји Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић као и јереј Павле Божовић а молитвено је учествовао и архимандрит Данило (Трпчевски) игуман манаситра Светог Симеона Мироточивог у Старој Вароши.

Њих је, следујући породичној трацији, на том мјесту дочекао г. Мирсад Ђечевић, потомак знаменитог Халита Ђечевића, који је са блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем најзсалужнији за обнављање овог старог и благословеног обичаја.

Протојереј Предраг Шћепановић обратио се управо г. Ђечевићу подсјетивши на обавезу његовања пријатељства међу браћом упркос свим разликама. Он је подсјетио на ријечи Требјешког пјесника „Сви су људи на свијету браћа, то је права вјера и најкраћа“.

„Од срца нам је драго што сте прихватили да сте дочекате свештенство упркос тешкој ситуацији у којој се налазимо“ рекао је отац Предраг и додао да се надамо да ће наставити ова света и свијетла традиција. „Ваш дом, а посебно ви драги Мирсаде, сте примјером показали да је најсветија људска дужност вољети Бога али и једни друге“ закључио је отац Предраг.

Марковданска литија је симбол и темељ братске слоге, међувјерског склада и суживота у Подгорици.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This