Izaberite stranicu

Празик Светог великомученика Георгија – Ђурђевдан, молитвено је прослављен у острошкој светињи у сриједу Свијетле недјеље, 6. маја 2021. љета Господњег.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице началствовао је острошки сабрат архимандрит Мирон, а саслуживали су му протосинђел Сергије, јереји Александар Орландић, барски парох и Ранко Радоњић, острошки саслужитељ.

Молитвено је учествовало острошко монаштво и вјерни народ.

О. Мирон са саслужитељима је на крају богослужења благосиљао и пререзао славске колаче које су у славу Божију, а у част Светог великомученика и побједоносца Георгија принијели протосинђел Сергије, монаси Наум и Матеј, монахиње Теофанија и прослушник Димитрије, као и славски колач Ноћних вукова – Мото клуба, одјељења у Црној Гори.

О. Сергије је бесједећи казао да се данас у лику Светог великомученика и побједоносца Георгија пројављује сила Васкрсења Христовог, која је без имало сумње засијала у лику Господа нашег Исуса Христа.

– Наше је да се са свима светима поклонимо Господу васкрсломе, да само Њега и од Њега молимо управо да и сами не отпаднемо не дај Боже од тте радсоти, те свејтлости Васкрсења којом је Он обасјао свијет – рекао је о. Сергије.

Он је нагласио да као што су то чинили и свети Божији људи, тако је и чинио и данашњи Побједоносац Георгије.

– Пред њим се, у његовим млађаним годинама, животни пут рачвао у једном тренутку на двије стране. Једна страна га је водила у славу овога свијета, али без Христа. Због привремене части и славе, да се одрекао Христа, могао је да поживи бивши слављен у том свом времену и од те групе људи којима би он био трибун, генерал војске, али би га смрт свакако ускоро достигла или на бојном пољу или по пририди људског живота. И други пут, који је изабрао, пут живота, пут Христов, гдје се он зарад управо тога, зарад васкрслог Христа кога је свим срцем препознао, по чистоти својег срца, своје душе и својих мисли и свега се одрекао, па чак и претрпио страшне муке, па чак и био због живљења, само да не изгуби оно што нам је Господ даровао, васкрсење, спасење, живот вјечни, рајско насеље – казао је о. Сергије и додао да су тако урадиле и хиљаде знаних и незнаних светитеља.

Тако је чинио и Свети отац наш Василије Острошки, у коме се Божија сила и слава, сила васкрслог Христа, ево 350 година пројављује.

–  Тако и до данашњих дана, наш митрополит Амфилохије, епископ Атанасије и многи други свједоци,који су пред нашим очима живјели животом светитеља, а нас учили својим примјерима, ријечима, а највише својим дјелима, да је живјети са васкрслим Христом једини прави пуни смисао, зашто се човјек имао родити, као што рече велики Његош, благо томе ко довијек’ живи, имао се рашта и родити – закључио је о. Сергије и нагласио да довијека живи само онај који је са Христом.

Бесједа о. Сергија на Ђурђевдан

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This