Izaberite stranicu

Црква Светог великомученика Георгија у зетском селу Бериславци прославила је храмовну славу.

Светом Литургијом је началствовао надлежни парох, свештеник Блажо Петровић уз саслужење пароха из Голубоваца, свештеника Младена Балаћа.

Празничном бесједом сабранима се обратио отац Блажо, нагласивши да нас и Свети Георгије својим житијем позива на пут Христа васкрслога.

„Свети велики Георгије побједоносац кога празнујемо у овој свијетлој седмици, и он нам јасно говори и поручује: Онај који иде стопама Христовим – васкрсава, и то васкрсење није привремено већ вјечно, за цијелу вјечност. Георгија се сјећају људи све од трећега вијека. Сјећају га се хиљаду и седамсто-осамсто година, не зато што је он узвисио се Богу својом мудрошћу, већ зато што је слиједио Христа васкрслога. Христоваскрсан је и овај храм, који се дао обновити и поред многих искушења као што је то у човјековом животу и карактеристично. Када оремо њиву Господњу, на много ћемо препрека наићи, али ако нам ишта у животу буде идеал сем Христа васкрслога из мртвих, убрзо ће сви ти наши идеали пасти у воду; разоткриће се голотиња гријеха и душе наше грешне, а тешко оном човјеку који се не загледа у вјечност, који не спозна због своје гордости пролазност овог свијета и вијека и који себе не угради у живот вјечни литургијским животом”.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач и освештано славско жито.

Црква Светог великомученика Георгија у Бериславцима подигнута је 1899. године, у вријеме Митрополита Митрофана Бана.

Оливера Балабан

Pin It on Pinterest

Share This