Izaberite stranicu

И овог љета Господњег на Васкршњи понедељак  у Кутима-Зеленици крај Херцег Новог одржана је традиционална васкршња литија коју је од њеног установљења скоро сваке године предводио блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

Светом литургијом у Цркви Свете Тројицe у Кутима началствовао је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, уз саслуживање херцегновског и боко-которског свештенства.

Након Свете службе Божије литија је кренула кроз Зеленику: од Цркве Свете Тројице до Цркве Рођења Пресвете Богородице, даље кроз Куте и вратила се опет у Цркву Свете Тројице.

Након крсног хода словом пастирске бесједе сабранима се обратио о. Радомир који је казао да је ово сабрање на најсветији празник Христовог васкрсења прилика да се присјетимо блажене успомене Митрополита Амфилохија, нашег родитеља, препородитеља и молитвеника пред Богом, који је овдје долазио деценијама од самог почетка ових литија. А оне су, како је казао, заправо родиле оне литије за одбрану светиња.

“Зато и њему да честитамо данашњи Васкрс: Христос васкрсе, Свети владико Амфилохије!”, казао је прота и присјетио се да је Митрополит послије литије одржане 2017. године у Кутима, говорио да је то највеличанственија литија у којој је учествовао. На тадашње питање о. Радомира да ли је могуђе да су литије у Зеленици узвишеније од величанствених литија у Јерусалиму, Патрији.., Митрополит је одговорио да је ова литија велика управо зато што народ душом учествује и што је она израз живе вјере овога народа.

Примјетивши да му тада није било баш то најјасније, о. Радомир је нагласио да је наш свети Митрополит већ тада видио литије које ће се касније догодити.

“Видио је литије које су одбраниле нашу светињу, видио је литије које је он предводио. Зато нам је свима, колико нас има овдје, драго. И свака част Црквеном одбору и свештеницима који су покренули и учествовали у организицији ове литије, јер је она била слика у малом и родитељка великих литија које су се десиле у Црној Гори. Зато је то велика побједа”, поручио је свештеник Никчевић уз подсјећање да су се увијек литије у историји наше Цркве организовале у вријеме великих прогона, несрећа које су сналазиле наш народ, земљотреса…

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић је посебно нагласио да ће ова литија, ако Бог да, бити настављена и да ће нови митрополит наставити оно што је наш Митрополит Амфилохије почео овдје заједно са вјерним народом.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This