Izaberite stranicu

Предсједник општине Котор Владимир Јокић најоштрије је осудио понашање групе Которана који су у ноћи са другог на трећи мај, пријетили на националној и вјерској основи, а затим и физички угрозили нашу суграђанку Ивану Кривокапић, након што их је претходно упозоравала да не спроведу у дјело исказану намјеру скрнављења цркве Светог Николе.

„Поводом догађаја – напада на пароха которског Немању Кривокапића и његову супругу Ивану у њиховом дому, био тај напад физички, вербални, или било какав други напад на сакрални објекат, односно на цркву Светог Николе у Котору, десио се он или био у намјери да се деси, представља нешто за што нисам могао да вјерујем да се може десити у нашем граду. Стога најоштирије и најјаче што могу, осуђујем такав акт, без обзира од кога он долазио. Без обзира како се то лице звало, којој партији, народу, било чему припадао, нешто је што је за најоштрију могућу осуду и нешто што није примјерено овом граду, нити било каквом цивилизованом друштву“, казао је Јокић за Радио Котор.

Подсјећа да је већ раније говорио да у Котору људи живе, „не једни поред других, него једни са другима“.

„Ми овдје заједно живимо и то је највећи квалитет нашег града, па су овакви недостоји поступци, уједно и недостојни било којег цивилизованог човјека и заиста бацају љагу, не само на ту особу, него на цијели наш град. Зато позивам, апелујем и молим државне органе да не багателишемо са оваквим случајевима, без обзира према којој страни били уперени, односно појединцу у нашем граду, већ да се виновници пронађу и казне најоштрије у оквиру онога што су законске могућности. Да се то уради као порука да овдје чувамо једно озбиљно друштвено добро, а то је наш заједнички живот“, рекао је Јокић.

Истиче да на у случају нарушавања заједничког живота, грађанима Котора неће остати ништа.

„Зато и апел на све грађане Котора да заједнички осудимо овакав вандалски чин. Апел на све и да презремо оваква понашања, ма са које стране долазила и да нашим складним и заједничким животом пошаљемо најоштрију поруку оваквим изгредницима и вандалима“, назначио је Јокић.

Према за сада доступним информацијама, у Котору, граду који се дичи нивоом квалитета суживота својих становника разних нација и вјера, у ноћи између другог на трећи мај, у данима највећег хришћанског празника Васкрса, када све треба да одише порукама љубави и праштања, нажалост свједочимо изливима мржње на националној и вјерској основи са елементима мизогиније.

Наиме, супруга которског пароха Ивана Кривокапић је у касним ноћним сатима реаговала на намјеру неколицине наших суграђана, младића, да уринирањем оскрнаве цркву Светог Николе.

Када им је скренула пажњу да не раде оно што су по њеним ријечима очигледно намјеравали, доживјела је увреде на на националној основи, а такође и бацање стаклених предмета према њеној кући. Након тога је, изнад свега у страху и за своју дјецу која су била у кући, позвала полицију која је привела изгреднике, а  истрага о овом случају је у току.

Незваничне информације говоре и да су неки од учесника познати спортисти локалних клубова и да је све снимило више камера на оближњим објектима.

Подсјећамо, не тако давно је црква Светог Николе била оскрнављена графитом непримјерене садржина.

По ријечима пароха Немање Кривокапића и поред поменутог суживота, „увијек је било оних који су каљали образ овом граду, али је исто тако одувијек било и оних који су га знали сачувати, као што је то његова супруга Ивана“.

Његова супруга Ивана Кривокапић, која води и дјечји и омладински хор Српског пјевачког друштва “Јединство” (Котор 1839) казала је да за сада не жели да даје изјаве.

Извор: Радио Котор

“ПРИМОРАЦ”: НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕМО БИЛО КАКАВ ВИД ВАНДАЛИЗМА И НАСИЉА
 

Поводом немилог инцидента који се догодио прије два дана, а у којем је, према индицијама, учествовао и члан нашег колектива, изражавамо тугу и забринутост.

Ватерполо пливачки клуб “Приморац” током своје стогодишње традиције баштини и промовише спортске вриједности: фер-плеј, међусобно поштовање и уважавање. Тако ћемо наставити и убудуће.

Најоштрије осуђујемо било какав вид вандализма и насиља, посебно ако се односи на вјерску и националну нетрпељивост. Котор је град који са поносом његује своје различитости, а у таквом духу функционише и наш клуб.

Сачекаћемо да надлежни органи расвијетле овај догађај и у складу са тим, Управа клуба ће адекватно реаговати. 

(ВПК Приморац Котор, Радио Котор)

Pin It on Pinterest

Share This