Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је, јутрос, 2. маја 2021. са свештенством и свештеномонаштвом, централну васкршњу Литургију, под сводовима катедралног манастира Епархије, древним Ђурђевим Ступовима.

Празничном молитвеном сабрању присуствовали су предсједник Скупштине Црне Горе г. Алекса Бечић и предсједник Општине Беране г. Тихомир Богавац.

Архипастирским словом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, поздравивши представнике највиших власти у Црној Гори и Општини Беране.

Срећне и благословене васкршње празнике владика је сабраним вјерницима честитао уз сверадосни поздрав: Христос Васкрсе!
„Нека вам је на здравље и на спасење овај велики празник и ова Васкршња радост. Она је темељ, она је нови почетак, на овом темељу треба даље да градимо смисао нашег живота, наше радости и нашег заједништва, јер Васкрсење Христово и Његова побједа над смрћу обнови нашу природу, наша срца, наше мисли, обнови и наше заједништво“, казао је владика Јоаникије.

Он је изразио задовољство што су Васкршњој литургији у манастиру Ђурђеви Ступови присуствовали представници власти на државном и локалном нивоу.

„Предсједнику Скупштине Црне Горе, господину Алекси Бечићу, одајемо посебно признање и захвалност што је имао велики удио у измјенама оног наказног закона, све што је било штетно у Закону о слободи вјероисповјести, који је донијела претходна власт, нова скупштина Црне Горе са посланицима, на чијем челу је г. Алекса Бечић, све је то очистила и ускладила са Уставом и законима Црне Горе, и донијела један цивилизован Закон, који успоставља равноправност и слободу свих вјера у Црној Гори. Ништа друго да нијесу учинили него то, па је то велико, а учиниће, ако Бог да, још доста“, навео је Његово преосвештенство, поздрављајући и новоизабраног предсједника Општине Беране, коме је честитао на узвишеној дужности.

„Свима на здравље и на спасење велики празник. Да ову радост носите у својим срцима, да је унесете у своје домове, у своје породице, да нас Васкрсење Христово све обнови, обједини и орадости, да сви заједно добијемо снагу да радимо о добру, да ширимо братску љубав, да изграђујемо нашу отаџбину, да чувамо наше светиње, да поштујемо наше корјене и да увијек идемо напријед. На здравље и на спасење и на многаја и благаја љета. Христос Васкрсе!“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Прочитана је Васкршња посланица вјерном народу Његове светости Патријарха српског г. Порфирија.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This