Izaberite stranicu

Сваке године, 26. априла, Украјинска православна црква молитвено се сећа жртава чернобиљске катастрофе 1986. године. Тако је тог дана ујутро служен парастос на споменику Војницима Чернобиља у порти цркве Архангела Михаила у Кијеву

По благослову Његовог блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, парастосом је началствовао Његово преосвештенство Епископ баришевски Виктор заједно са свештенством цркве и тамошњим архијерејским намесником, извештава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

После парастоса, у 01:23 (време када је експлодирао реактор бр. 4 у Чернобиљу), спомен-звоно је ударило 35 пута.

Епископ Виктор је позвао све да чувају успомену на жртве и увек узносе молитве за оне који су положили своје животе радећи после катастрофе.

У 8:00 ч. ујутро у свим црквама и манастирима Украјинске православне цркве огласила су се звона у знак сећања на оне који су погинули у несрећи или после ње.

Такође се у црквама и манастирима широм Белорусије молило за „покој душа преминулих слугу Божјих – ватрогасаца, спасилаца, војника и свих погинулих у чернобиљској катастрофи“.

Његово високопреосвештенство Митрополит мински Венијамин патријаршијски егзарх све Белорусије, такође је учествовао у чину полагања цвећа на спомен обележје у част жернобиљских жртава у Минску.

У Москви је Његово високопреосвештенство Митрополит Воскресенск Дионисије, канцелар Руске православне цркве, положио цвеће на споменик жртвама Чернобиља у Парку победе.

Извор: https://orthochristian.com/138970.html

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф)

Фото: УПЦ

Pin It on Pinterest

Share This