Izaberite stranicu

Новинари су често на мети критика, трпе притиске, а некада су и животно угрожени. Услови у којима више од две деценије раде српски новинари на Косову и Метохији су посебно ризични. Сусрећу се са многим тешкоћама које уз велику професионалну одговорност и личну упорност ипак превазилазе.

Радећи свој посао новинари су често под притиском, понекад изложени и претњама. У често небезбедним условима на Косову и Метохији настоје да посао заврше у духу своје професије, преноси РТС.

“Новинарство је и даље професија високог ризика на Косову и Метохији. Постоје разне врсте притисака и ометања у обављању свог посла”, рекао је Будимир Ничић из Друштва новинара Косова и Метохије.

Дугогодишња новинарка Политике из Косовске Митровице каже да српски новинари имају разне потешкоће, и да су поједина места на том подручју за њих веома ризична. Биљана Радомировић, новинарка Политике, каже да новинар на Косову и Метохији је увек у ризику, а дешавало јој се на мосту и да јој светлећа ракета закачи раме.

Новинар Вечерњих новости Драгана Зечевић рекла је да осим недостатка слободе кретања, српски новинари на Косову и Метохији се суочавају са кршењем и косовских закона о слободи језика.

У последње време пред новинаре се поставља рампа на административним прелазима. На Јарињу је, у фебруару, наша екипа после тродневног чекања – четвртог дана одбијена и враћена.

“Не можемо говорити да је на Косову и Метохији постигнут институционални напредак, када је у питању слобода медија, али смо се изборили за неки ниво аутономије и она се сваки дан поново осваја”, рекао је Нино Брајовић из УНС-а.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић рекао је да су медији најслободнији и најразвијенији део друштва, живота Срба на Косову и Метохији уз културу.

“Ту ви померате границе своје личне слободе и границе општих слобода, имате свету мисију да посведочите шта се дешава са вашим животом и са најважнијим остварењима ваше културе, шта се дешава са вашим градовима које су вам отели, шта се дешава са корупцијом, криминалом”, навео је Ракочевић.

Сарадња српских и албанских новинара постоји. Размењују информације и контакте.

“Њихови медији, иако се декларишу као да су слободни, нису толико слободни. Није то слобода да их притиска политика. То је она слобода у глави”, рекао је Иван Миљковић, уредник портала “Ризница”

Српски новинари на Косову и Метохији прижељкују независан ТВ канал о чему се ранијих година често говорило, и после свега заћутало. Проблем је и економска одрживост медија за коју се боре независне продукције и портали.

Извор: РТС

Фото: pixnio

Pin It on Pinterest

Share This