Izaberite stranicu

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић провели су викенд у Призрену и ораховачком крају.

Принчевски пар је у суботу присуствовао Литургији у Манастиру Светих Архангела, задужбини Цара Душана. Литургију је служио игуман Михајло уз саслужење јеромонаха Исидора, заменика ректора Призренске богословије.

Принц Филип и принцеза Даница обишли су и манастирски комплекс, а потом посетили и Призренску богословију Св. Кирила и Методија. О историјату Богословије и приликама у којима функционише ова, једна од најзначајнијих образовних установа СПЦ, принчевском пару говорио је јеромонах Исидор.

Последњи Карађорђевић који је посетио Призренску богословију био је Краљ Александар I, речено је приликом овог сусрета, а млади принчевски пар дочекан је и оглашавањем звона Саборног Храма Св. Ђорђа у Призрену, иначе дар Филиповог претка – Краља Петра I.

Истог дана, у послеподневним сатима, принц Филип и принцеза Даница посетили су Велику Хочу, Ораховац и Манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту.

Игуман Стефан са братством дочекао је принчевски пар, упознао их са историјатом ове светиње која је и својеврсно лечилиште. Манастир је потпуно уништен 1999. године, али је обновљен и поново је духовно уточиште Србима у Метохији.

Принчевски пар посетио је виницу „Петровић“ и винарију „Свети Стефан Високи“ која је једно од централних места у којима се окупља омладина која живи у Великој Хочи.

Карађорђевићи су се поклонили и жртвама киднапованих и убијених у Ораховцу од 1998. до 2000. на споменику подигнутим у сећање на њих.

У Ораховачкој цркви дочекао их је велики број деце.

Принчевски пар је у Ораховцу посетио и породицу Радић. Вредни и дружељубиви чланови ове породице детаљније су упутили принчевски пар у свакодневицу преосталих Срба који живе у овим крајевима.

Принц Филип и принцеза Даница су заједно са малом српском заједницом у овим крајевима присуствовали Литургији у Цркви Богородице Љевишке коју је служио старешина храма, јереј Ђорђе Стефановић.

У поздравној беседи истакао је да су принц Филип и принцеза Даница својом посетом Призрену и околним селима донели радост и наду – да мало стадо није остављено и није заборављено.

Принц Филип Карађорђевић, који је више година провео у иностранству, поручио је да је протекла два дана научио много о историји, култури и духовности свог народа, те да је важно да се ова места што чешће обилазе. У њима истрајава мала заједница Срба која чува своје богато културно и историјско наслеђе.

„Из Призрена одлазим са жељом да се што пре вратим. Да видим и чујем све оно што нисам успео током претходна два дана. Захвалан сам домаћинима и сви дивним пријатељима које сам овде стекао, што су нас тако срдачно и топло дочекали и угостили. Можемо и морамо много више да радимо заједно, да удружимо снаге и помогнемо опстанак свих ових дивних људи који овде живе и чувају сво богатство које овде имамо“ – истакао је принц Филип.

Након ручка и дружења са Призренцима, принчевски пар упутио се ка Пећкој патријаршији где су се поклонили кивотима Светих српских архиепископа и патријараха.

Посетом Пећкој патријаршији, принц Филип и принцеза Даница завршили су дводневни боравак у Метохији.

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This