Izaberite stranicu

Пета недјеља Часног поста – Глувна недјеља, која је посвећена Преподобној Марији Египћанки, молитвено је прослављена у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету литургију служило је свештенство овога храма: протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, протојереји Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић, протођакон Владимир Јарамаз и ђакон Велимир Бугарин.

Ријечима пастирске поуке сабранима се обратио прота Далибор тумачећи данашњу јеванђељску перикопу у којој Господ на путу за Јерусалим својим ученицима и апостолима најављује своје страдање и васкрсење. Господ се већ припремао за домострој нашег спасења, за догађаје који су били од пророка најављивани:

“Прије свега да ће Му се судити међу синовима људским, старешинама и првосвештеницима, послије тога да ће бити предан властима римским на мучење и изругавање, онда Његово добровољно страдање ради нашега спасења, тридневно погребења и на крају васкрсење Христово и васкрсење свих нас”, подсјетио је прота Далибор и објаснио да Господ најављује своје страдање и васкрсење прије свега да би утврдио све ученике и апостоле за догађаје који ће услиједити.

Христови ученици су били прости рибари те нису разумјели шта им је говорио и због тога су синови Зеведејеви, апостол Јаков и Јован, затражили од Господа да их постави у царству своме једнога са десне стране а другога са лијеве стране своје, јер су мислили да ће Господ још овдје на земљи успоставити своје царство. Господ им одговара да није на Њему као човјеку, који је примио истинско тијело овдје на земљи, да то одређује, али да ће крштење и страдања које је Он примио примити и они.

“Господ је рекао својим ученицима, апостолима, као истински човјек: То царство на које ви мислите овдје на земљи неће се догодити него долази нешто веће и узвишеније од тога – Царство небеско које ће се тек збити и догодити пред вама”, рекао је прота Далибор.

Господ на крају данашње јеванђељске приче говори о томе да они који се сматрају владарима народа, који господаре, треба да служе јер господарство и власт иду истовремено са службом – да служе свима овдје на земљи – те да се првенство добија смјерношћу.

“Ако нема смирености онда је љубав узалудна”, поручио је свештеник Милаковић и додао: “Зато и данашње Јеванђеље говори о смјерности као врлини коју треба сви да имамо. Ако смјерност имамо имаћемо и љубав. Ако је човјек спреман у било ком послу овдје на земљи, као домаћин у својој кући или власник неке фирме или човјек на функцији, да служи свима око себе тако ће бити први. Та смјерност јесте љубав према ближњима својим и према Богу”, оцијенио је о. Далибор и поручио да је спасење у заједници јер се човјек сам као јединка никад не може спасити на земљи.

Ово данашње Јеванђеље и ова недјеља, која је посвећена смјерности према Господу и према ближњима својим и покајању, јесте и недјеља Марије Египћанке, велике Божије угоднице која је у Александрији провела у разврату пуних 17 година:

“Била је примјер како човјек из дубине гријеха може смјерношћу и покајањем доживјети небеске висине и као она постати невјеста Христова. Дошла је у Свети град Јерусалим да се поклони Гробу и Часноме крсту, али по промислу Божијем иако је више пута покушавала није могла да уђе у храм Васкрсења.”

Говорећи даље о житију ове светитељке, прота Далибор је подсјетио да је Преподобна Марија Египћанка у храм јерусалимски ушла након што је обећала да ће читав свој живот посветити Богу. Послије тога прешла је ријеку Јордан и у пустињи се подвизавала наредних 50 година испосничким постом, молитвом и покајањем за своје гријехове. Она је примјер, нагласио је, дубоког покајања, као и тога шта све Господ чини за нас овдје на земљи иако смо грешни и ништавни:

“Ако Христос заживи у нама и ако васкрсне у срцима и душама нашим, васкрснућемо и ми као што је васкрснула Марија Египћанка. Нека ова света жена буде примјер свима нама, да опростимо ближњима својим и затражимо од Господа опрост за своје гријехове. Да сагледамо срце своје и душу своју, да видимо гдје смо погријешили и гдје се можемо исправити јер човјек непрестано може да узраста у висину раста Христовог.

Нека нас Господ у ове дане Његовога страдања, распећа и погребења, и вакрсења, који су пред нама, укријепи да се још боље издигнемо у нашим молитвама и да из Васкршњег поста изађемо као бољи људи, да наш духовни живот уздигнемо бар за један степен више него када смо ушли у њега, што је и смисао поста. Нека нам Васкрсли Господ и Света Марија Египћанка буду у све дане нашега живота укрепљење, примјер, радост, љубав и смјерност, у срцима нашим”, закључио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This