Izaberite stranicu

У Тивту је у 91. години преминуо Васко Костић.

Костић је био грађевински инжињер и дуго година радио је у Општини Тиват. Његова велика љубав била је истраживање прошлости овог краја о чему је написао велики број књига. Међутим, Костић је био човјек широког интересовања. Био је и падобранац и пилот једриличар и пилот моторног спортског ваздухопловства и контролор лета.

„Мене је од младости, од детињства. интересовала прошлост ,вјероватно зато што је нешто прешло преко гена, јер је мојих предака било 13 свештеника. Не у исто вријеме наравно, него у разним периодима. Тринаест свештеника, сви су били писмени, сви су се бавили помало са историјом, јер свештеници су били истовремено и учитељи истраживачи итд. Тако да је то мени нешто прешло или генетски или духовно. Један мој предак Нико Костић, звали су га поп Нико гуслар, је оставио један свој аманет који су ми туткали у главу. А то је да се мора наставити ланац преношења предања и знања. Ланац се не смије прекинути. Значи исто као прекидање, односно угашено огњиште, прекидање имена и традиције свега „ – говорио је Васко Костић.

Њему је Митрополит црногорско приморски Амфилохије уручио 2017. орден Светог Саве трећег степена, који је поносно носио на прсима на промоцији своје књиге „Свети Сава у Боки”.

Његован књига„Преза- концентрациони логор“, објављена је у Италији, у преводу на италијански језик, а издавач овог дјела тиватског публицисте је Историјски институт Генералштаба Војске Италије.

Његова књига о италијанском војном логору у Албанији за Бокеље, од стране сенатор Ђованардија, оцијењена је као “свједочанство од непроцјењиве историјске вриједности”.

Сахрана ће се обавити данас на гробљу Свети Лука у Гошићима.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This