Izaberite stranicu

„Православна црква је спремна да буде присутна на свим нивоима, отворена за дијалог, како би изразила потребе и наде свих верних и пружила свој посебан допринос заједничком европском пројекту“, рекао је о. Сорин Селару, представник Румунске православне цркве при европским институцијама, а поводом програма „Конференција о будућности Европе“.

Европска комисија је прогласила 9. мај 2021. за званични почетак опсежног програма под називом „Конференција о будућности Европе“, годину дана касније од првобитно планираног, због утицаја пандемије Ковид-19.

Председник Европског парламента, премијер Португала у име председавања Саветом, и председница Европске комисије потписали су 10. марта 2021. заједничку изјаву о Конференцији о будућности Европе.

Представник Румунске православне цркве при европским институцијама поздравио је ову заједничку изјаву, делећи наду да ће најављени пројекат успети да изрази настојања и стварне тежње европских грађана.

Конференција, која ће своје закључке представити на пролеће 2022. године, види себе као одговор на оно што су европске институције схватиле као „све веће интересовање грађана Европске уније за активније учешће у доношењу одлука и усвајању будућих стратегија”.

Тиме би се покушао  понудити глас европским грађанима у вези са проблемима који их заокупљају на свим нивоима – европском, националном, покрајинским и локалном – кроз мноштво догађаја и расправа широм Уније.

Углавном, расправе ће обухватити теме попут борбе против климатских промена, социјалне неједнакости, међугенерацијске солидарности, поремећаја које су у друштву и на радном месту довеле технолошке иновације, улога Европске уније на глобалној сцени, демократске основе Уније, европска права и вредности.

Извор: theorthodoxchurch

Pin It on Pinterest

Share This