Izaberite stranicu

На добро православних хришћана која говоре португалски објављена је још једна непроцењива књига. По благослову архиепископа мадридског и лисабонског Нестора, први пут је објављен португалски православни молитвеник Devocionário Ortodox, јавља Епархија шпанско-португалска Руске православне цркве.

Ново издање садржи јутарње и вечерње молитве, каноне, акатисте, правило за Свето причешће и псалме и најважније богослужбене  тропаре, кондаке и стихире.

Текст су превели и објавили игуман Петар (Прутеану) и јерођакона Јероним (Томаз) из цркве Светог Јована Златоуста у Каскаису, који су такође радили на Служебнику за свештенство и хор, која је објављена 2019. године.

„Надамо се да ће ово дело бити корисно не само за Португалце, Бразилце и друге који говоре португалски, а прихватали су православље, већ и за римокатолике који су све више заинтересовани за православно богослужење“, рекао је игуман Петар.

Књигу од 230 страница објављује у тврдом и меком повезу позната португалско-бразилска католичка издавачка кућа Паулус, која ће промовисати књигу у књижарама у Португалу и Бразилу.

Добротољубље је објављено на португалском 2017. године.

Последњих година у Португалији је отворено неколико цркава и манастира. Године 2017. Украјинска православна црква основала је две парохије, Румунска црква је осветила манастир 2019. године, а Руска црква је започела прошле године изградњу нове цркве.

Извор: orthochristian

(са енглеског Сања Симић де Граф, проф.)

Pin It on Pinterest

Share This