Izaberite stranicu

Имамо пуно право на дијалог са онима којима је поверена одговорност за будућност Украјине. О овоме пише управитељ администрациjе УПЦ митрополит Антоније (Паканич):

У неким медијима се све активније промовише мишљење да је пренос више од милион потписа председнику Украјине у одбрану права верника Украјинске православне цркве својеврсни притисак на власти из наше цркве. Али ово тумачење је далеко од стварности.

Замашна иницијатива наших парохијана је пре свега позив на дијалог. За разлику од истих црквених раидера који истину и аргументе замењују фактором агресије и насиља, ми се понашамо у складу са законом и цивилизованим нормама понашања. Циљ нам је да пружимо објективно сагледавање читавог слоја проблема нагомиланих у сфери државно-црквених односа.

Штавише, шеф украјинске државе увек је показивао спремност да комуницира са онима који су га изабрали. У том контексту подсећам на речи председника Украјине из његове посланице Врховној ради 2020. године. Тада је предложио револуционарну норму, наиме, да се постави праксом да се у парламент позивају војници, лекари, наставници, студенти, пензионери, јавне личности, предузетници, научници, уметници, спортисти из сваког региона Украјине. Како би извештавао о учињеном и представио планове за будућност људима који су га, како је рекао шеф државе, ангажовали на пет година.

Услед горе наведеног, вреди напоменути да је на последњим председничким изборима огроман број верника Украјинске православне цркве гласао за политику промена. У складу са овим, имамо пуно право да добијемо пуноправну прилику да водимо свеобухватан дијалог са онима којима смо поверили одговорност за будућност Украјине. Штавише, наша страна је спремна за било који облик такве комуникације, јер је истина наша. Уосталом, нама наше цркве се одузимају. Наши свештеници и парохијани су тучени, застрашивани, дискриминисани. Апсурдни закони се доносе искључиво против наше Цркве или се припремају нове противуставне иницијативе.

Узимајући у обзир ово и још много тога, рачунамо на дијалог. Jер, увек је боље нагомилана питања решити дискусијом и проналажењем заједничког језика, него претварати се да се ништа не дешава, водећи тако ситуацију у зону турбуленције.

Овај приступ подржавају и познате речи Џона Ф. Кенедија: «Боље састанак на врху него на ивици провалије». А још речитије и дубље звучи изрека светог Јована Златоустог: «… Нека свако… брине о добробити свог ближњег и сматра то највећим стицањем за себе…»

Митрополит бориспољски и броварски Антоније,
управитељ администрациjе Украјинске православне цркве

Извор: Православни живот

Pin It on Pinterest

Share This