Izaberite stranicu

Један од 12 највећих хришћанских празника – Благовијести, молитвено сјећање на јављање Архангела Гаврила Пресветој Богородици који јој је благовијестио да ће родити Сина Божијег, Господа Исуса Христа, литургијски је прослављен у острошкој светињи 7. априла 2021. љета Господњег.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, началствовао је острошки сабрат архимандрит Мирон, а саслуживали су му протосинђел Сергије, протојереј Мирко Вукотић из Никшића и јерођакони Роман и Зосима, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

После читања зачала из Светог јеванђеља о чудесном благовјештењу Архангела Гаврила Пресветој Богородици, сабранима се ријечима празничне бејседе обратио о. Сергије, који је казао да нам ово Јеванђеље објављује најдивнију вијест из вјечности у овај свијет који је запао у страшну стварност пропадљивости и смрти.

– Данашњи празник је дао име овој Светој књизи из које се цијелог живота надахњујемо – Свето јеванђеље. Рекао је неко од светитеља, да није било Богородице, људи би постали слични демонима. Заиста, Пресвета Богородица се удостојила и читав род људски, спасења и највећег благослова да Господ Бог пошаље Сина свога, који ће постати човјек и који ће извршити дјело спасења рода људскога, сам страдати на крсту, васкрснути и вазнијети се на небо и дати људима могућност да буду обожени Тијелом и Крвљу Његовим, које је он установио у Светој цркви својој, да се људима дарује – рекао је о. Сергије.

Он је подсјетио да је Богородица примјер свима, иако никада не можемо достићи Њену савршеност.

– Дивни примјер Пресвете Мајке Богородице и данашњег дана, да нас надахњује да и у свом животу угледајући се на Њену кротост, смиреност и прије свега чврсту, непоколебљиву, дубоку вјеру, која каже ”Ево слушкиње Господње, нека ми буде по Ријечи Твојој Господе”. Заиста то је довољно сваком човјеку да те ријечи упамти и да надахњиван тим ријечима сваки дан и свако искушење побјеђује и превазилази, знајући да све што долази, да му Господ Бог даје. Довољно је само да Га слави – истакао је о. Сергије.

Бесједа о. Сергија на Благовијести

Раније јутрос Света литургија служена је и у Горњем Острогу, поред моштију Светог Василија Острошког Чудотворца.

Све фотографије

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This