Izaberite stranicu

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас, на празник Благовијести, како треба слиједити примјер Пресвете Богородице и научити се смирењу, те са повјерењем у Бога чувати себе и једни друге.

Након што је служио Божанствену литургију у крипти Храма Светог Саве у Београду, српски патријарх је истакао да не би било ни цркве међу људима да није било Пресвете Богородице која је у темеље цркве уградила повјерење у Бога, али и смирење.

Он је пожелио да Бог да да се у данима када се човјечанство суочава са изазовима вируса корона људи науче смирењу од Пресвете Богородице и поверењу у Бога, да не буду тврдоглави.

Патријарх је указао на потребу да се људи, не фанатично и у страху, него са повјерењем у Бога чувају и да чувају једни друге, а то значи да придржавати се мјера, колико је то могуће.

– Не фанатично, не у страху, не у агонији него са вјером и повјерењем у Бога и са осејћањем које је изговорила Пресвета Богородица – нека буде по ријечи Твојој – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао како свако ради свој посао, да треба урадити оно што је до сваког понаособ, без улажења у разна тумачења, теорије завјере или истинске завјере.

– Ако постоје нечисте силе на овом свијету оне нека раде свој посао и то није наша брига – нагласио је патријарх Порфирије и напоменуо да се у Божију вољу не улази јер ће бити оно што Бог хоће.

Патријарх Порфирије, који је данас причестио велики број вјерника, нагласио је да је само причешће тајна и да је било која врста рационализације и улажење у тумачење Светог причешћа у најмењу руку погрешно.

– Без светог причешћа нема нас, нема цркве, нема царства Божијег међу нама и предукуса оног што нас у вјечности чека. Те двије, три ствари треба раздвојити и разликовати – рекао је патријарх Порфирије и позвао вјернике да праштају.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This