Izaberite stranicu

„Свето јеванђеље о Страшноме суду је толико јасно и прецизно да га скоро и не треба тумачити и које нам да пост без дјела и без свог ближњег, без осјећаја за другог поред себе, нема сврхе и није спасоносан“, поручио је протојереј Ненад Калем.

У Цркви Светог Николе у Котору, данас на Светој литургији на Месопусну недјељу, о. Ненад је казао да Хростос, кроз ријечи „када учинисте неком од ове моје најмање браће, мени учинисте“, себе потпуно поистовјећује са нашим ближњим.

„Значи, пост без милосрђа не значи ништа. Пут спасења је једино могућ кроз заједницу, преко потребе ближњег свога, кроз Цркву јер је Црква заједница свих и кроз бригу за ближње, а казано нам је у Светом јеванђељу и ко је наш ближњи.

Ово Свето јеванђеље нас подсјећа и на сам догађај Страшнога суда о коме људи често не желе да мисле, као да никада неће доћи. Мада, данашњи свијет и не зна о томе много, а и вјешто избјегава да се о томе прича.

Страшни суд Господњи је неизбјежан догађај за све људе, од постанка свијета па до његовог краја. Тај суд неће личити на остале судове. Разликоваће се од осталих судова апсолутном праведношћу. Биће најправеднији и најправичнији. На њему ће бити задовољена правда за којом смо тежили много пута у овом животу, и у личном и у колективном смислу. Биће исправљена свака неправда које је било, само према нашем народу, колико пијеска у мору и свако ће добити онолико колико је заслужио.

Христос нам овдје говори како ће то све да изгледа, да ће Син човечји доћи у слави и свети анђели са Њим. Тада ће сјести на престо славе своје, сабраће се пред Њим сви народи и разлучиће их једне од других као што пастир разлучује овце од јаради. Милости Божије удостојиће се људи који су милост пројављивали у овом животу. Зато још није касно драга браћо и сестре да препознамо Христа у својим ближњима и кренемо путем спасења. Управо сада наступа право и благодатно вријеме за то.

Циљ Великога и Часнога поста који нам предстоји јесте да свако од нас прозре и увиди око себе Христа, не само на иконама, фрескама и у храмовима, него и у свим својим ближњим и да на тај начин заслужимо Царство Божије. На Страшном суду Христовом да се нађемо на десној страни вјерних оваца стада Христовог.

Нека би нас Господ удостојио да праведно разумијемо ове Његове ријечи , па да пређемо на дјела. На дјела милосрђа, на дјела која доносе вјечну славу, а Богу нашем нека је вјечна слава у све вјекове амин“, поручио је о. Ненад.

Извор: СПЦО Котор

Фото: Андреа Шеваљевић

 

Pin It on Pinterest

Share This