Izaberite stranicu

На данашњи дан, 1. марта 1872. године у подручју Јелоустон у Сједињеним Америчким Државама основан је први национални парк у свијету.

Некада давно, прије милијарду година, огромна магматска шупљина експлодирала је у предjелу данашње тромеђе сjеверноамеричких држава Вајоминга, Монтане и Ајдаха. Притисак који се постепено накупљао под Земљином кором изазвао је изненaдну ерупцију и при том образовао кратер широк 45км и дугачак 75км, који данас представља средиште националног парка. Услед снијежних подземних активности јужни дио Стјеновитих планина почео је да се издиже прије 65 милиона година, а лава се непрекидно изливала на површину до 45 милиона година. Читаве шуме биле су затрпане пепелом, који се за неколико милиона година окаменио. Јелоустон се налази изнад такозване вреле тачке, области у којој је Земљин омотач од течних стијена покривен Земљином кором дебелом само неколико километара. Површинске воде цуре кроз пукотине и напрслине, загријевају се и затим опет избијају на површину као гејзири, млазеви воде високи неколико метара, затим као извори вреле, кључале воде, млазеви вреле паре. У Јелоустону се одвијају најснажнијји природни геотермални процеси на свијету, стога и није чудно што се ту налази чак 10. 000 врелих извора и више од 300 гејзира. Али нијесу гејзири једино чудо природе у Јелоустону. У парку уједно избија 2.000 земљотреса годишње, а ту је и један активан вулкан, једна од највећих свјетских окамењених шума, један од највећих свјетских кратера и 290 прилично великих водопада.

Поред тога што посјетиоцима пружа прилику да уживају у задивљујућим призорима насталим услед природних геотермалних активности, тај национални парк једно је од најбогатијих биљних и животињских станишта у читавим Сједињеним Америчким Државама, па зато и није чудно што је проглашен за резерват. У националом парку расте више од хиљаду различитих врста биљака, док је чак 80% његове области под нетакнутом боровом шумом. Окружен дивовским планинским врховима који стреме и до 4. 000 м у висину, Јелоустон је једини предио на свијету по којем крда дивљних бизона и даље безбрижно тумарају. Те животиње су биле на ивици изумирања, али се њихов број временом повећао на око 2. 000. Све врсте дивљих животиња које живе на Стјеновитим планинама могу се видјети и у националном парку Јелоустон. Вукови, којоти, пуме, посебна врста бјелорепих мазги, лосови и сјеверноамеричке дивље овце непосредно привлаче пажњу љубопитљивих посматрача.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This