Izaberite stranicu

Руско друштво се превише навикло на легализоване побачаје, али уврштавање побачаја у националне статистике морталитета могло би да помогне у промени перцепције јавности, сматра Марија Студеникина, директор Одељења за заштиту материнства Синодског одељења за социјалну службу и добротворне делатности Руске цркве.

Студеникина, која је такође директорка Дома за мајке православне службе милосрђа, сматра да би абортуси требало да буду званично признати као смрт особе. Уношење података о абортусу у статистику о стопи смртности такође би помогло Русији да изађе из своје демографске кризе, рекла је она, преносе РИА-Новости.

Идеју је први пут изразила водитељка добротворног програма Спаси живот Екатерина Маркова, која је рекла да ће, уколико се спроведе предлог, „млађа генерација одрастати у земљи у којој су побачаји званично признати као смрт неке особе“, и као резултат тога, „многи ће одбити насилни прекид трудноће, препознајући тај чин као убиство човека“.

„Са 100 година обављања абортуса, наша друштвена свест је деформисана; навикли смо да живимо са овом појавом; нисмо навикли да то запажамо“, приметила је Маркова.

„Верујем да ће уношење статистике вештачког побачаја у статистику морталитета омогућити друштву да другачије гледа на проблем. Укључујући и власти“, рекла је Маркова.

Студеникина је истакла „Узимајући у обзир демографску ситуацију, иницијатива је сасвим релевантна. Прекид трудноће треба званично признати као смрт неке особе, а рад на њиховој превенцији треба да достигне највиши ниво.“ Студеникина је у новембру позвала да се абортус скине са списка услуга обухваћених програмом државног здравственог осигурања који финансирају порески обвезници.

Извор: Оrthochristian

Pin It on Pinterest

Share This