Izaberite stranicu

Организациони одбор Светосавске академије 2021. године која се одржава поводом Националног празника Срба Македоније, Дана Светог Саве, саопштио је да ће највеће признање Српске заједнице у Македонији, Светосавска повеља ове године припасти Српској православној цркви, објавила је ова заједница на својој интернет-страници.

Саопштење преносимо у целини:

“Кроз своје вишевековно постојање, Српска православна црква доказала се као најдостојанственија институција и истински духовни предводник којем српски народ највише верује.

Ценимо да је наша СПЦ и поред огромних прошлогодишњих губитака, блаженопочивших Његове светости Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја и Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског и егзарха свештеног трона пећког Амфилохија, остала најчвршћи ослонац духовног и националног јединства српског народа.

У свим приликама, проповедима и наступима, као и у комуникацији са црквеним, политичким и мирјанским круговима, наша Црква је увек верно слала поруку мира и братољубља.

Посебно нас је дотицало њено залагање за духовно уједињење српског народа, што представља основ за постизање Светосавског – свесрпског јединства, солидарности и разумевања и једини начин да сви заједно идемо напред, припремајући нас и наша потомства да су дијалог, праштање и помирење наш заједнички залог за будућност.

Стога овогодишњу Светосавску повељу – коју Српска заједница Македоније сваке године додељује истакнутим српским организацијама и посебно заслужним појединцима поводом обележавања Светог Саве – утемељитеља српске духовности и Националног празника Срба Македоније – једногласно додељујемо нашој Српској православној цркви, са вером у вечну љубав и благослов који ће нас држати усправним на путу достојних своје Цркве – колико год тешка била времена и колико год моћне биле нечастиве силе које ће нас искушавати.

Због пандемијских мера, Светосавску повељу Организациони одбор уручиће највишим великодостојницима наше Цркве првом приликом.”

 

Извор: Српска заједница у Македонији

Фото: Српска заједница у Македонији

Pin It on Pinterest

Share This