Izaberite stranicu

На празник Богојављења, 19. јануара 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереји: Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић, као и ђакон Павле Божовић.

Љепоти и свечаности овог евхаристијског торжественог – молитвеног сабрања допринијело је и појање мјешовите пјевнице Саборног храма.

У пастирском слову началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић се осврнуо на битност испуњавања заповјести Божијих, као што их је испуњавао беспрекорно и Господ Исус Христос, наводећи да и ми требамо да их испуњавамо угледајући се на Њега.

“Господ је испунио заповјест Божију тако што је узео на Себе гријехе свих нас, цијелога рода људског. Некада се овај празник Богојављења славио заједно са празником Рођења Господњег, зато што кад се Господ родио, тада се Бог први пут јавио. А на данашњи дан се Бог јавља други пут васцијелом роду људском.”

Даље је навео да се у самој Светој тајни крштења погружавамо, умиремо као стари људи и поново рађамо за живот вјечни:

,,Зашто се јавио у ријеци, у води? Зато што је вода извор живота, од воде сви живимо. Када је Бог стварао ову планету, створио је земљу и воду па је од воде створио обличје земаљско. Та природна течна материја – вода даје свима нама живот, и како она даје живот у тјелесном смислу, тако и крштење водом даје живот нама, тако што спира наше гријехове. У крштењу у том погружавању умиремо као стари људи, који робују гријеху и смрти, а живимо Оним у којег се облачимо, у коме се поново рађамо за живот вјечни, као нови људи крштавајући се у Исусу Христу.

Данас је установљена Света тајна крштења. Господ је ушао у ријеку Јордан и три пута се погрузио и одмах из воде изашао, како нам се казује Свето јеванђеље, што показује да Господ није имао гријеха, будући да су сви људи који су се крштавалаи на такав начин, остајали у води док не исповједе све своје гријехове”, подсјетио је отац Далибор.

Прота Далибор је нагласио да ако не волимо једни друге, Бог нам се без обзира што смо крштени неће јавити.

,,Непрестано се Господ Бог јавља нама овдје на земљи и непрестано је међу нама. Важно је да и ми видимо и сагледамо нашим духовним очима – Богојављење. Ако вјерујемо у Бога, ако вјерујемо у истину Божију, Бог ће нам се јавити на овај или онај начин. Јавиће се тако што ће даровати мир у нама и међу нама, љубав Божију која пројављује љубав и у овом животу и у будућем вијеку. Том љубављу моћи ћемо загрлити брата свога свакога дана и ближње наше. Ако једни друге мрзимо, ако не волимо једни друге, неће нам се јавити Бог без обзира што смо примили Свету тајну крштења. Сваки од нас је икона Божија и празник Богојављења је велика и неизрецива тајна.

Нека би Бог дао да са пута љубави према Богу и ближњима никада не скренемо, него да се сви заједничким силама трудимо и боримо да идемо путем Господа и Спаса нашег Исуса Христа”, поручио је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This