Izaberite stranicu

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је јутрос, на Крстовдан са свештенством Свету службу Божију са великим водоосвећењем у цркви Светог архангела Михаила на Белависти у Херцег Новом.

У бесједи на крају богослужења Владика је рекао да је древни хришћански обичај да Црква Божија на данашњи дан среће на ријекама, језерима и морима Цара Небескога који долази да освети воде.

“И било био срамота да Црква то не уради и наравно, она то свима и објављује – да Цар Небески долази да освети воде. А ту благодат од Бога нам је измолио од Бога нико други до сам спаситељ свијета Господ Исус Христос”, рекао је он.

Подсјетио је да знамо да је у почетку Бог створио небо и земљу и да земља бјеше без обличја и пуста, и бјеше тама над безданом и Дух Божји надносаше се над водом.

“И још каже Господ тамо: Све добро бјеше. Дакле, у почетку, када није било гријеха, када нијед било поремећаја у твари, када је твар била хармонична, Дух Божји – то је његово природно својство – надносио се над водом и ту стихију контролисао и њом управљао. Међутим, као последица људског гријеха, који су учинили наши прародитељи, сва твар се ускомешала. Животиње су почеле да нападају човјека, а и вода је почела да се понаша неконтролисано, хаотично и да устаје на чувјека”, рекао је Владика буеносајрески.

Први свијет, објаснио је он, осим Ноја и његове фамилије, потопљен је у води.

“Али, Бог није оставио човјека него у Цркви Божјој. А то је та Нојева барка. Сачувао је праведнике и ишао је ка томе да дође до појаве Христа у тијелу. Да би се то десило, пророци су припремали тај пут, и други праведници, старозавјетни патријарси”, рекао је он.

Владика Кирило је нагласио да ће нам догађаји око Богојављења и крштења Христов на Јордану казати све што нам је потребно у нашем духовном узрастању.

“Ако је Спаситељу свијета било потребно да се крсти, онда зашто смо то ми већи од Њега па да кажемо можемо ми да се молимо и на ливади, не треба нама Црква. А то говоре неки изабрани, руководећи људи у држави. Слава Богу да су они сишли са тих позиција да не саблажњавају народ и не одвајају хришћански народ од побожности. Можемо се ми молити и на ливади, али коме? Коме Црква није мајка, томе ни Бог није отац”, поручио је Владика Кирило.

Владика је рекао да Дух Свети данас освећује и Јордан и све воде.

“То је, модерним језиком казано, глобално освећење воде. Вода се свуда налази. У организму нашем је, како кажу, седамдесет посто воде. Дакле, много је заначајан данашњи догађај за здравље душевно и тјелесно свих људи”, закључио је Владика Кирило.

Радосав Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This